Ben je gek op witlof, dan heb ik een heerlijk recept voor jou. Deze witlofstamppot met ham en blauwe kaas is er eentje om te proberen. Lekkere gekarameliseerde witlof door een stamppotje is vast iets wat jij nog nooit gegeten hebt. Maar ik kan je verklappen, dat het echt de moeite waard is. En de ham en blauwe kaas erdoor maken het helemaal af.

 

Stamppot

 

Ik ben gek op stamppot en als het weer wat kouder wordt, probeer ik weer nieuwe stamppotjes uit. Deze keer eentje met witlof, die heb ik nog niet zo vaak voorbij zien komen. En wellicht verwacht je ook niet dat dit lekker kan zijn, maar het is toch zo.
In principe kan je van heel veel groenten een stamppot maken, maar stiekem vind ik de ouderwetse boerenkool, andijvie en zuurkool stamppot ook nog steeds lekker hoor. Wel wil ik daar nog eens een twist aan geven, zoals deze Boerenkool met spicy topping, Boerenkool met zoete aardappelen of Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus.

 

Witlof

 

Witlof is een licht bittere groente. Niet iedereen houdt ervan, maar het is echt een groente voor de liefhebber. En op deze manier gebakken in roomboter en honing maakt de groente een stuk zoeter en nog lekkerder.
Voor het snijden, verwijder je de buitenste ‘lelijke’ blaadjes. Snijd de witlof doormidden en verwijder de harde stronk en het bruine uiteinde. Nu kan je de witlof in stukken of fijnsnijden. Je zou de witlof ook rauw kunnen verwerken in een stamppot, snijd de stronken dan heel fijn.

Je kunt witlof koken, (roer)bakken, karamelliseren of verwerken in een salade of ovenschotel. Een tarte tatin of soep van witlof is ook erg lekker.

 

Erdoor

 

Ik heb reepjes rauwe ham en blauwe kaas door de stamppot gedaan omdat ik dit zo’n lekkere combinatie met witlof vind.
Je kunt ook uitgebakken spekjes of gewone hamblokjes gebruiken.
Mocht je nou niet van blauwe kaas houden, vervang die dan door oude kaasblokjes, rookkaas, feta of geitenkaas.

 

 

Recept Witlofstamppot met ham en blauwe kaas: