Ik had ooit eens op MasterChef Australië gezien dat ze witte chocolade karameliseerden in de oven. Weet niet meer waarvoor ze het toen gebruikt hebben, maar het idee van witte chocolade karameliseren is mij wel bijgebleven. En toen ik geen karamel chocolade in huis had voor een recept, heb ik de witte chocolade in de oven gedaan om te kijken of mij dit lukte. En warempel ….. het resultaat was een heerlijke karamelachtige chocolade.

 

Witte chocolade

 

Deze chocolade is toch wel een beetje mijn guilty pleasure, alhoewel ik moet bekennen dat de witte en melkchocolade helemaal niet goed valt na mijn maagverkleining. Een heel klein stukje gaat nog wel, maar als ik een reep eet dan word ik misselijk. Wel een goede manier om van deze verslaving af te komen (haha).
Als je witte chocolade gaat karameliseren in de oven lijkt een beetje op Caramac, daar was ik vroeger ook zo gek op. Als je de gekarameliseerde witte chocolade weer laat uitharden, krijg je dus een reep karamel chocolade.

 

Het is een simpel recept, de oven doet namelijk het werk voor je. Maar je moet het wel om de 10 minuten even doorspatelen voor het beste resultaat.
Ook is het heel belangrijk dat je een goede witte chocolade ervoor gebruikt, eentje met ongeveer 30% cacaoboter. Anders smelt de chocolade niet goed en wordt het een korrelig geheel worden. Doordat de suikers in deze chocolade gaan karameliseren in de oven, gaat het naar karamel ruiken en proeven. Hoe bruiner de chocolade wordt, hoe meer karamelsmaak je krijgt.

 

Mocht de chocolade toch brokkelig worden/blijven, giet er dan een beetje room bij in de schaal en spatel dit erdoor. Hierdoor krijg je een karamelsaus. Je kunt deze zo dik of vloeibaar maken als je zelf wilt.
Smelt de chocolade wel goed, dan hoef je dit niet te doen.

 

Je kunt de chocolade weer laten opstijven tot een plak chocolade wat je weer voor andere recepten kunt gebruiken. Dit kan je heel lang in een bakje bewaren in de koelkast.
Gebruik het in chocolate chip cookies of verkruimeld over ijs.
De gesmolten chocolade is ook lekker over ijs, ik heb het gebruikt over deze heerlijke Bossche Bollen. Een beetje zoutkorrels erop maakt het helemaal af.

 

Extra nodig: bakplaat, bakpapier, ovenschotel en siliconen spatel

 

 

Recept Witte chocolade karameliseren: