Ik had van een hele aardige dorpsgenoot een grote zak makke kastanjes gekregen. En daar moet je dan gelijk mee aan de slag, want ze blijven niet zo lang goed. Eerst maar even poffen en dan bedenken wat ik ermee ga maken. Ik heb er o.a. deze te lekkere witte chocolade kastanje truffels van gemaakt.

 

Lekker lokaal

 

Ik schrijf wekelijks een recept in het lokale suffertje en hoe leuk is het dat de lezers met je meedenken. Zo had deze aardige heer mij er al op attent gemaakt dat ik gratis kweeperen kon plukken op een bepaald adres. Natuurlijk onmiddellijk daar naartoe gereden en een tasje geplukt. Ik heb daar deze heerlijke Langzaam gestoofde kweeperen en Kweepeer en cranberry chutney van gemaakt. Heb bij het recept in de krant vermeld waar de kweeperen stonden en nu zijn de bomen helemaal leeggeplukt. Wat fijn dat andere dorpsgenoten ook kunnen genieten van dit lekkers uit de natuur.

 

Kastanjes poffen*

 

En nu dan die makke kastanjes die ik zomaar kreeg. Nou kom maar op met al dat lekkers uit eigen dorp, ik ga er wel mee aan de slag. Nu zijn die kastanjes heerlijk, maar het is wel ff een dingetje om ze van hun jasje te ontdoen. Neem er wel de tijd voor.

Natuurlijk kan je kant-en-klare gekookte kastanjes kopen in een delicatessenzaak, maar je kunt ze zelf ook rapen bij jou in de buurt en daarna lekker poffen. Hoe je dat doet, kan je hier lezen. Het verwijderen van de schil is wel even een klusje, je bent dus gewaarschuwd.

En ik heb nog meer heerlijkheden gemaakt van deze kastanjes. Deze Pastinaak met makke kastanjes uit de oven en een Pompoen en kastanjesoep met cantharellen. Het leuke van kastanjes is dat je er zowel zoete als hartige recepten van kunt maken.

 

En de overgebleven kastanjes heb ik op een rumsiroop gezet. Dit was na zes maanden heerlijk met een bolletje ijs.

Witte chocolade kastanje truffels Witte chocolade kastanje truffels

 

Tip:

Je kunt de kastanjes helemaal tot puree malen in je keukenmachine, maar ik heb ze iets grof gehakt. Hierdoor heb je nog wat structuur in de truffel en dat is wel lekker.

 

 

Recept Witte chocolade kastanje truffels: