Het is zomer en het is behoorlijk warm. Tijd voor lekker zelfgemaakt ijs. Deze keer heb ik een heerlijk yoghurtijs met kersencompote swirl gemaakt. Omdat de kersen nog in het seizoen zijn, wil ik dit graag zo vaak mogelijk eten of verwerken in een gerecht. Nou dat is goed gelukt met dit ijs, lekker fris yoghurtijs met een kersensmaak erdoor. Dit wil je proeven!

 

IJs maken zonder ijsmachine

 

Dit yoghurtijs zou je kunnen maken zonder ijsmachine. Je hebt slechts vier ingrediënten nodig om thuis zalig ijs te maken. Je klopt namelijk slagroom met gecondenseerde melk op en spatelt daar voorzichtig de dikke yoghurt erdoor. Eventueel voeg je extra nog wat vanillesmaak toe.

 

De truc is om met ijskoude ingrediënten te werken en leg het dan zo snel mogelijk in de vriezer. Dit voorkomt ijskristallen. Voor het beste resultaat kan je na een uur het mengsel nog een keertje roeren en herhaal dit eventueel nog een keer.
Op deze manier heb ik ook dit Ricotta ijs met honingraat gemaakt, die moet je ook proberen.

 

IJsmachine

 

Ik heb een hele oude ijsmachine, maar die doet het nog steeds goed. Het is een apparaat waarin een bevroren element ingaat. Zomers heb ik dit element standaard in de vriezer liggen, zodat ik op elk moment ijs kan maken.
Ik heb ooit samen met ijsmakers een ijsmachinetest voor het AD mogen doen en hieruit kwamen de duurste machines niet per se als beste uit de test. Dus zolang mijn apparaat het nog doet, maak ik daar nog mijn ijs in.

 

Je krijgt met een ijsmachine wel een beter, romiger en gladder resultaat dan dat je het ijs laat bevriezen in de vriezer. Tijdens het vriezen kunnen er door de zuivel ijskristallen ontstaan in het ijs, in de ijsmachine heb je dat niet.
Maar als je geen ijsmachine hebt, dan kan je het ijs ook maken zonder machine.
Het ijs blijft wel een maand goed in de vriezer.

 

Fruit erin

 

Het ijs is zo al lekker, maar met de kersencompote nog net iets lekkerder. Het perfecte nagerecht voor warme zomerdagen. In plaats van kersen, kan je ook een compote maken van ander zomerfruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, pruimen, abrikozen, mango of perziken. Wat jij maar lekker vindt.

 

 

Recept Yoghurtijs met kersencompote: