Zoals jullie misschien inmiddels wel weten ben ik gek op de Midden-Oosterse keuken. De smakencombinatie met de specerijen en kruiden vind ik zo lekker, ik denk dat dit wel mijn meest favoriete keuken is. Alhoewel …. ik vind de Aziatische, Franse, Italiaanse en Spaanse keuken ook zo lekker. Ik vind eigenlijk alles lekker, dat is mijn probleem (haha). Maar terug naar dit recept… deze za’atar zeebaarsfilet met parelcouscous is een echte aanrader! En een fijne manier om vis te bereiden.

 

Zeebaarsfilet

 

De meeste zeebaars die in ons land te koop is, is gekweekte zeebaars. Deze vis wordt gekweekt in warme landen in het Middellandse Zee gebied. Hierdoor is de zeebaars het hele jaar door verkrijgbaar en ben je niet seizoensgebonden. Let erop dat de gekweekte zeebaars die je koop een ASC-keurmerk heeft.
De zeebaars is zoet en delicaat van smaak en heeft een fijne structuur. Je kunt de zeebaars in z’n geheel bakken of bereiden in de oven. Ik heb diverse recepten hiervoor op de site staan, zoek ze maar eens op. Of je koopt zeebaarsfilets, die zijn makkelijk en snel te bereiden in de pan. Bak de zeebaarsfilet in een bakpan met een beetje olijfolie of roomboter op de huid tot deze mooi krokant is, zet het vuur uit en draai de filet om. Laat het een paar seconden doorgaren op de andere kant.

 

Za’atar

 

Za’atar is een heerlijk kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, de smaak hiervan zit een beetje tussen tijm en oregano in. Dit kruid wordt gedroogd en fijngemalen en daarna gemengd met sesamzaadjes en sumak (gedroogde zure besjes). Je kunt deze specerijmix vinden in o.a. de kruidenblikjes van Jonnie Boer bij de supermarkt en in de Turkse en Marokkaanse supermarkten.
Je kunt za’atar op verschillende manieren toepassen. Zo is het heerlijk bij een stuk brood met olijfolie, maar je kunt het ook gebruiken om vis, vlees of kip ermee te kruiden. Of lekker door een salade, op groente of op een dip. Een beetje van deze specerijmix op de visfilet, geeft de vis een extra lekkere smaak.
Er zijn diverse za’atar kruidenmengsels, elk land heeft zijn eigen variant.

 

Parelcouscous

 

Parelcouscous kan je niet vergelijken met couscous. De parelcouscous is een pastasoort, het zijn namelijk kleine pasta bolletjes. Ik ben er gek op en eet het veel liever dan couscous. Maar smaken verschillen. Parelcouscous vind je in de supermarkten en in de Turkse winkels.

 

 

Recept Za’atar zeebaarsfilet met parelcouscous: