Deze Zalm gekonfijt met rode biet en pestosaus is een uitgebreid recept, maak het eens als je een bijzonder etentje wilt bereiden.
Ik heb al diverse keren gekonfijte zalm bereid, maar deze manier bevalt mij het beste. Goed resultaat … mooie roze zalm. De zalm lijkt rauw, maar is dat absoluut niet.
Het zouten vooraf maakt de zalm steviger en geeft het meer smaak.
Konfijten is een Franse methode om vlees, gevogelte of vis te bereiden in vet (olie). Door het langdurig op een lage temperatuur te garen krijg je een supermals resultaat. Denk aan Confit de Canard, hierbij heeft het ook nog als doel om het vlees lang houdbaar te maken.
Zorg er wel voor dat de olie en de oven niet te warm worden, dan slaat de vis wit uit door de eiwitten die gaan stollen en dat wil je niet. Je wilt een supermooie roze zalm serveren.
Gebruik voor dit gerecht wel super verse zalm, het liefst gekocht bij de visboer.
Als je zalmfilets met huid gebruikt voor dit gerecht, heeft dat een voordeel. Hierdoor kan je namelijk checken of de vis gaar is. Als je het vel er makkelijk van af kan trekken, dan weet je zeker dat de vis goed gegaard is. Hij lijkt nog rauw, maar is dat niet. De zalm is botermals en je vismes zal er zo doorheen glijden.
Gepofte bietjes*
Hoe je de bietjes kunt poffen in de oven, kan je hier lezen. Heb je daar geen zin in, gebruik dan gekookte bietjes.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zalm gekonfijt met rode biet en pestosaus:
Ingrediënten
- 4 ongekookte rode bieten
Zalm
- 4 zalmfilets
- 2 eetl grof zeezout
- ± 500 ml lichte olijfolie
- 2 theel korianderzaadjes
- 1 theel peperkorrels
- 1 citroen, alleen de schil ervan
- 1 takje tijm
- 1 rode peper
- 1 teen knoflook
- 2 eetl goede kwaliteit mayonaise
Saus
- 2 eetl Griekse yoghurt
- 2 eetl zelfgemaakte pesto *
- Zeezout en peper uit de molen, naar smaak
- veldsla
- en eventueel eetbare bloemen
Instructies
- Zalm: Snijd de zalmfilets mooi bij, zodat ze overal even dik zijn.
- Strooi de helft van het zout in een schaal, leg hier de zalmfilets op en bestrooi ze met de rest
- van het zout. Laat dit ongeveer 4 uur in de koelkast staan.
- Bietjes: Verwarm de oven voor op 180˚C. Was de bieten grondig en dep ze vervolgens droog.
- Pak ze elk met een takje tijm in een stuk aluminiumfolie en leg de pakketjes op een ovenplaat.
- Zet ze in de oven en laat een uur garen. Prik na een uur met een satéstokje in de bietjes om te checken of ze zacht geworden zijn. Haal ze uit de oven en verwijder en aluminiumfolie. Laat ze iets afkoelen en wrijf dat het vel van de bietjes. Snijd ze in partjes en besprenkel er wat olijfolie over en strooi er een beetje zout op.
- Zalm: zet de oven aan op 65˚C.
- Spoel het zout van de zalmfilets, dep ze goed droog en leg ze in een platte ovenschaal.
- Verwarm de olijfolie - met de rest van ingrediënten - in een pan tot 50˚C, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Heb je geen thermometer check dan met je vinger, de olie hoeft alleen maar warm te zijn.
- Giet de olie over de zalmfilets in de ovenschaal (de zalm moet helemaal onder de olie staan) en zet deze in de oven. Laat de zalm ongeveer 15-18 minuten garen in de oven.
- Haal de schaal uit de oven en schep de zalm voorzichtig uit de olie en laat ze uitlekken op een bord voorzien van keukenpapier.
- Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten te mengen.
- Leg de zalm in het midden van de borden. Verdeel de bietjes, slablaadjes (en bloemen) op een bord.
- Lepel wat saus op de borden.