Zalm in bladerdeeg 2.0 oftewel Salmon en croûte is een feestelijk gerecht wat je maakt voor een bijzonder etentje. Dit kan bijvoorbeeld zijn met feestdagen. Deze luxe zalm in bladerdeeg is niet zomaar een zalm, maar het is een gravad lax in bladerdeeg. Ik heb de zalm eerst gemarineerd in zout en dille voor extra smaak.

 

Ik moet eerlijk zijn en je laten weten dat het wel een bewerkelijk recept is. Je moet er een paar dagen voor uittrekken, maar dan serveer je wel iets bijzonders.

 

Zalm

 

Zalm is een heerlijke vis voor dit gerecht. En vooral deze zelfgemaakte gravad lax. Gravad lax is een Scandinavische manier om zalm te marineren om de verse vis langer houdbaar te maken. Hierdoor ontstaat een stevige vis die heel veel smaak meekrijgt door de dille, zout en suiker. Op zich is Gravad lax al een heerlijk gerecht om te serveren als voorgerecht, maar in een jasje van bladerdeeg wordt het weer een bijzonder hoofdgerecht.
Door de zalm goed in te pakken en te laten marineren in de koelkast wordt de vis steviger en verliest het vocht. Dit heeft weer als voordeel dat de vis minder vocht zal verliezen in de oven, waardoor het bladerdeeg niet zacht en vochtig zal worden tijdens het bakken.

 

Snijd de hele zalm en twee mooie gelijke stukken of vraag jouw visboer of hij twee mooie stukken zalm heeft voor jou. Check wel van tevoren of er geen graatjes meer inzitten!
Als je de vis gaat snijden van een hele zalmzijde, bewaar de afsnijsels dan goed verpakt in de vriezer. Hier kan je dan weer later deze heerlijke Zalmtartaar van maken. Er gaat dus niets verloren van de mooie zalm.

 

Tip:

 

Hoe langer je de zalm laat marineren in het dillemengsel, hoe steviger het wordt.

 

 

Recept Zalm in bladerdeeg 2.0: