Wist je dat je vis ook heel goed kunt bereiden op de barbecue? Deze heerlijke zalm op een cedarhouten plank van de barbecue is daar een voorbeeld van. Een spectaculair gerecht waar jij jouw gasten mee verwennen kunt. En zeg nou zelf, dit ziet er toch geweldig uit? En als je geen barbecue hebt, dan bereid je deze zalm op de plank gewoon in de oven.

 

Zalm

 

Zalm is een heerlijke vis en daarnaast is het ook nog eens een gezonde vis. Omdat de zalm een vette vissoort is, bevat het veel Omega-3 vetzuren. Die kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en de bloeddruk verlagen. Eet daarom regelmatig een vette vissoort zoals de zalm.

 

Koop wel zalm met een MSC of ASC-keurmerk, dit betekent dat de vis op duurzame manier gevangen of gekweekt is. Deze hele zalmzijde met vel komt bij Fish Tales vandaan.
Je kunt tegenwoordig ook heerlijke spartelverse vis online bestellen bij Fish Tales. Uiteraard vis welke 100% duurzaam gevangen of gekweekt is. Alle vis heeft een keurmerk zodat de vis helemaal traceerbaar is tot aan de bron. Deze zalm komt uit de koude wateren van Noorwegen. Het is een kweekzalm, maar je zult je verbazen over de heerlijke smaak van de prachtige roze vis.
Bereid de zalm in z’n geheel zoals in dit recept of zoals dit heerlijke recept voor een hele zalmzijde in folie uit de oven met honing, citroen, mosterd en roomboter.

 

Zalm op een cedarhouten plank makkelijke manier om de vis in z’n geheel te bereiden. Natuurlijk kan je de hele zalm zo op de barbecue leggen, maar door het op een plank te laten garen, kan de vis niet verbranden. Het resultaat is een super zachte sappige vis met heel veel smaak.

 

Afhankelijk van de dikte van de zalm, heeft deze tussen de 30 en 45 minuten nodig op de barbecue of in de oven. Je wilt dat de zalm net gaar is en bijna uit elkaar valt. Als je de zalm te lang laat garen wordt deze droog en dat is zonde.
Je kunt een kernthermometer gebruiken om zeker te weten of de vis gaar, de ideale temperatuur voor de zalm is 50˚C.
Serveer de zalm in z’n geheel en laat iedereen een stukje vis eraf scheppen.

 

Kruiden

 

Wij hebben de Scandinavische viskruiden van Euroma gebruikt voor de zalm. Deze kruidenmelange is gebaseerd op de gravad lax, waardoor het zo goed samengaat met zalm. Het bestaat uit bieslook, dille, peterselie, ui, mosterdzaad, zwarte peper, roze peper, sereh, sumac, citroenschil, witte peper, citroenpoeder, en een heel klein beetje zout.

 

Lekker bij deze zalm is:

 

Wij aten er groene asperges en gekookte krieltjes bij. Maar ook lekker is gestoofde bleekselderij, geroosterde bietjes of BBQ aardappels.

 

Tip:

 

Mocht je nog wat gegaarde zalm overhouden, verwerk het dan in een heerlijke salade.

Extra nodig: cedarhouten barbecueplank en kwastje

 

 

Recept Zalm op cedarhouten plank: