Deze cranberrysaus is waarschijnlijk niet de zoete cranberry compote die je verwacht. Het is een hartige en Oosterse twist op de cranberry compote, eens iets heel anders. Ziet het er niet feestelijk uit? Maak deze zalm uit de oven met cranberrysaus, je zult versteld staan van de smaken en je krijgt heel veel complimentjes.
Door de zalm op deze manier te garen in de oven heb je ten eerste geen vislucht in de keuken en ten tweede kan je zo heel veel zalmfilets tegelijkertijd garen. Ideaal voor als je een etentje thuis geeft.
Ik heb er alleen bimi bij geserveerd maar het is natuurlijk ook lekker om er bijvoorbeeld gele rijst (voor de kleur) of mie bij te serveren. Serveer er wel groene groente bij voor het leuke kleurcontrast op het bord. Ook lekker hierbij is broccoli, spinazie, peultjes, sugar snaps, sperzieboontjes of een combinatie van deze groenten.
Maak de saus een dag ervoor, laat dit afkoelen en laat de zalm lekker een nachtje marineren.
Wil je weten welke saus bij zalm uit de oven lekker is of welke groente bij zalm?
Nog meer feestelijke zalm
Als voorgerecht maak je met deze Gebrande zalmfilet helemaal de blits.
Of probeer deze andere heerlijke zalm uit de oven!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zalm uit de Oven met Cranberrysaus:
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 300 gr bimi
- peper en zout, naar smaak
Cranberrysaus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 el roomboter
- 340 gr cranberries
- 100 ml honing
- 25 ml sojasaus
- 50 ml cranberrysap
Instructies
- Allereerst maken we de saus: snipper hiervoor de ui en rasp de knoflook. Snijd de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de rode peper fijn.
- Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper (niet laten kleuren). Doe dan de cranberries erbij en bak dit nog even mee.
- Voeg nu de honing, sojasaus en cranberrysap toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Laat dan helemaal afkoelen.
- Als de saus koud is, kan je vier eetlepels in een bakje doen en voeg hierbij de zalmfilets. Wentel de zalm door de saus en laat minimaal een half uur marineren (of een hele nacht).
- Zalm bereiden: verwarm de oven voor op 180˚C. Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg hierop de zalmfilets met marinade.
- Schuif dit (boven) in de oven en laat de zalm in ongeveer 10-15 minuten garen (niet te lang, want dan wordt de zalm droog).
- Kook of stoom ondertussen de groente gaar en giet dit af. Verwarm de rest van de cranberrysaus op het vuur.
- Haal de zalmfilets uit de oven en leg ze op de borden. Lepel wat saus erover en serveer eventueel nog wat saus apart erbij. Serveer met groente ernaast.