Elk jaar met het familie Kerstdiner, worden de taken verdeeld. Iedereen maakt een gerechtje voor dit speciale etentje. Iedereen mag aangeven wat hij/zij wil maken, maar meestal zijn het dezelfde personen die elk jaar dezelfde gang bereiden. Zo maakt Roderick meestal een van de voorgerecht en dan komt heel vaak zijn beroemde en zalige zalmtartaar voorbij. Ik heb hem om het recept gevraagd en heb daar mijn eigen draai aangegeven, het is een heerlijke zalmtartaar met avocado geworden. Een beetje van Roderick en een beetje van mij.
Het is een feestelijk voorgerechtje wat je maakt voor een speciaal etentje.

 

Zalm

 

Ik had een te lekkere Zalm in bladerdeeg gemaakt. Had hiervoor een hele zalmzijde gekocht en deze in twee mooie stukken gesneden voor dit gerecht. Maar er bleven stukjes zalm over, die ik weggesneden had. Gelijk goed verpakt en in de vriezer gelegd. Maar ja wat ga je doen met die stukjes zalm, nou een zalmtartaar maken natuurlijk!

 

Deze zalmtartaar wordt van rauwe en gerookte zalm gemaakt. Het is dus wel erg belangrijk dat je hele verse rauwe zalm hiervoor gebruikt. Als gerookte zalm heb ik gerookte zalmblokjes gebruikt, deze zijn al mooi in blokjes gesneden. Of je kunt ook gerookte zalmsnippers kopen als die er goed uitzien. Soms zit er alleen maar grijs gekleurde zalm in deze verpakking, die zou ik dan niet nemen.

 

Ben jij ook zo gek op zalm? Dan heb ik nog zo’n heerlijk recept voor je, namelijk deze Gerookte zalm dip met mierikswortel.

 

Tips:

 

Gebruik zo vers mogelijke rauwe zalm en bewaar het goed gekoeld.
Je kunt de zalmtartaar een paar uur van te voren maken. Bewaar het dan goed afgesloten in de koelkast totdat je het serveren gaat.
In plaats van avocado kan je ook komkommer gebruiken. Je krijgt dan een frisse en knapperige variatie op dit recept.

 

Welke wijn kan je hierbij drinken?
Uiteraard een droge witte wijn, of een Champagne (brut) is er ook erg lekker bij.
Denk aan een Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Gris of een frisse Riesling.

 

 

Recept Zalmtartaar met avocado: