Atjar is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare Atjar. Er bestaan heel veel verschillende methodes om Atjar te maken, maar ik heb het op deze manier gedaan. Je kunt allerlei soorten groenten hiervoor gebruiken zoals bloemkoolroosjes, boontjes, paprika, komkommer en/of taugé. Houd met de ‘hardere’ groenten rekening dat je deze van te voren even ‘beetgaar’ kookt.
Atjar is lekker bij dit Indonesische gerecht Babi Ketjap.
José
april 17, 2017 @ 7:08 am
Lekker knapperig en fris. Voor mij geen potjes meer. Dit is 10 keer lekkerder.
grtjs José
Hanneke de Jonge
april 17, 2017 @ 9:23 am
Ja dat klopt, zoveel lekkerder dan uit een potje.
Gerben
januari 26, 2018 @ 6:51 pm
Hallo,
Lijkt me een lekkere optie. Toch nog een vraagje. Ik zie niet wanneer de rode peper, knoflook en gember toegevoegd worden bij het koken. Wat heb ik gemist ?
Hanneke de Jonge
januari 27, 2018 @ 8:34 am
Hoi Gerben, dank je wel. Heb ik inderdaad niet vermeld. Rode peper, gember en knoflook gaat tegelijk met de groenten in het zoetzuur.
Monique
mei 18, 2020 @ 8:19 am
Hallo Hanneke, dit lijkt me heel lekker om te maken, liefst meteen wat potten op voorraad.
Maar hoelang is een gesloten pot houdbaar?
Hanneke de Jonge
mei 18, 2020 @ 9:46 am
Hallo Monique, als je gesteriliseerde potten gebruikt, kan het maanden in de koelkast goed blijven. Groetjes, Hanneke
Henriette
juli 3, 2020 @ 6:16 pm
Hoi Hanneke, twee weken terug de atjar gemaakt volgens je recept. Gisteren voor het eerst gegeten. Erg lekker. We hebben veel van de ingrediënten nu lekker vers in de moestuin staan, dus dat wordt snel weer wat potten maken. Dank voor het delen van je recept.
Hanneke de Jonge
juli 4, 2020 @ 6:15 am
Hallo Henriette, erg leuk om te lezen dankjewel. Wat lekker dat je een moestuin hebt, waar je deze ingredienten uit kunt halen. Mvg, Hanneke
Caroline
april 25, 2023 @ 4:12 pm
Heerlijk recept en alle groentes kunnen gemakkelijk aangepast worden naar smaak. Aangezien ik kurkuma niet lekker vind tenzij verwerkt in specerijmengsels heb ik deze vervangen voor kerrie. Ook heb ik het recept als basis gebruikt voor een appel, rode kool combinatie in plaats van witte kool en wortel (aanrader) Al met al ben ik daarom dus erg dankbaar!
Hanneke de Jonge
april 26, 2023 @ 7:55 am
Hoi Caroline, dankjewel voor het compliment. En de aanpassing met kerrie is een goed idee. Wat leuk dat je zoveel andere combinaties ermee gemaakt hebt.
Met culinaire groeten, Hanneke