Atjar Tjampoer is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het woord tjampoer wat ‘gemengd’ betekent, verwijst naar verschillende soorten groenten die gebruikt worden om het gerecht te maken. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare.

 

Wanneer je naar een Indonesisch restaurant gaat, is de kans groot dat er een klein gerecht op tafel staat met wat ingemaakte groenten. Dit zijn veel voorkomende bijgerechten en elk restaurant heeft zijn eigen recept. Het zuur en de knapperigheid van Atjar zorgen voor een mooi contrast met rijst met een pittig vleesgerecht erop. De frisse smaak van Atjar is een goede combinatie met pittige gerechten. Zo is het lekker bij nasi of bami, saté en Babi Pangang.

 

Er bestaan heel veel verschillende methodes om Atjar te maken, maar ik heb het op deze manier gedaan. Je kunt allerlei soorten groenten hiervoor gebruiken zoals bloemkoolroosjes, boontjes, paprika, komkommer, ui en/of taugé. De groenten worden even kort geblancheerd in het pekelvocht voordat ze het potje in gaan, dus als je het eet zijn ze nog lekker knapperig! Houd met de ‘hardere’ groenten rekening dat je deze van tevoren even ‘beetgaar’ kookt.

Zelf Atjar maken

 

Atjar

 

Atjar Tjampoer is ontstaan in Oost-Indië en reisde met Nederlandse zeelieden over de hele wereld, waarbij het gaandeweg evolueerde naar de lokale smaak en omstandigheden.
Niet alleen in Nederland maar ook in Indonesië is het een alledaags voedingsmiddel. De zuurheid snijdt door rijke gerechten en de zoetheid compenseert pittige gerechten.

 

Soorten van zoetzure ingemaakte groenten verschijnen in vele gedaanten in Azië. In de Thaise keuken heet het achat, in Maleisië en Indonesië acar, in Nederland noemen wij het atjar. Indonesisch eten is een groot onderdeel van de Nederlandse keuken, omdat Nederland en Indonesië koloniale banden deelden. Er zijn overal Indonesische restaurants en het eten maakte voor een groot deel uit van mijn jeugd omdat mijn vader gek was op deze keuken en vaak Indonesische gerechten bereidde voor ons.

 

Tips:

 

De portiegrootte voor dit recept is een 1 liter weckpot, die uiteraard aardig wat porties oplevert.

Atjar is lekker bij dit Indonesische gerecht Babi Ketjap.
Maar ook bij deze Hotdog met zoete chilisaus en dit Pistoletje kipsaté.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Zelf Atjar maken: