Sauce béarnaise is een oer klassieke Franse saus gemaakt van o.a. eigeel, boter en dragon. Tournedos met béarnaisesaus is een echt retro gerecht. Maar zoals zoveel van deze klassiekers, blijft het een heerlijke saus. Niet goed voor de lijn, maar ja af en toe moet je dit kunnen eten. En moet je deze basissauzen ook onder de knie hebben, vind ik (maar ja ik ben van de old school hè). Dus ga eens zelf béarnaisesaus maken. Als je alles stap voor stap volgt valt het recept echt wel mee.
Deze saus serveer je bij een goede steak (of zelfgemaakte runderburger) met frietjes, maar is natuurlijk ook erg lekker bij een stukje vis.

Zelf béarnaisesaus maken

De saus maak je op basis van een gastrique, dit is een reductie van wijn, azijn, water, dragon en sjalotjes. Om het helemaal makkelijk te maken kan je ook alleen dragonazijn gebruiken en het maken van een gastrique overslaan.
Daarna zou je de roomboter moeten clarifiëren (klaren). Dit houdt in dat je de boter smelt op laag vuur en dan met een lepel het eiwit (de witte vlokken) er van af lepelt. Maar het goede nieuws is dat ik een pakje geklaarde boter heb gevonden bij de AH. Deze kan je dan gelijk gesmolten voor de saus gebruiken.

 

Om het jullie nog iets makkelijker te maken, kan je op deze video zien hoe de saus gemaakt wordt.