Zelf bechamelsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Hier vind je het basisrecept voor bechamelsaus welke je voor heel veel verschillende gerechten gebruiken kunt. Voor deze romige saus heb je slechts drie ingrediënten nodig die jij waarschijnlijk wel in huis hebt. Dit zijn roomboter, bloem en melk. En natuurlijk wat peper en zout en eventueel nootmuskaat om de saus op smaak te brengen.

 

Bechamelsaus

 

De bechamelsaus is toch wel één van de klassieke sauzen die je eigenlijk onder de knie zou moeten hebben. Het is een makkelijke saus die je snel gemaakt hebt.
Het is een basissaus die gemaakt wordt van een roux. Die roux is niets meer dan een mengsel van roomboter en bloem. Hier wordt melk aan toegevoegd en je hebt een witte basissaus. De saus komt oorspronkelijk uit Italië, maar wordt ook veel gebruikt in de Franse keuken.

 

De saus wordt onder andere gebruikt op de Lasagne alle Bolognese. Maar is ook lekker over bloemkool of broccoli. Meng er dan wat geraspte kaas of kerriepoeder doorheen en je hebt een heerlijke kaassaus of kerriesaus. Maar ook heerlijk over vis of in een vis ovenschotel.
Het is ook de basissaus van een ragout, peperroomsaus of champignonroomsaus.

 

Maken

 

Het belangrijkste bij het maken van een bechamelsaus is, dat je de bloem genoeg laat garen. Doe je dat niet, dan krijgt de saus geen lekkere smaak en proef je de bloem heel erg. Neem hier dus de tijd voor en laat de boter met de bloem al roerend een paar minuten garen op laag vuur.
In het basisrecept staat altijd vermeld dat je beetje bij beetje de koude melk hieraan moet toevoegen. Ik giet de melk er altijd in een keer in en roer dit goed met een garde erdoor.
Neem ook hier de tijd ervoor, het duurt even voordat de saus indikt. Blijf wel roeren!

 

Tips:

 

Je kunt de melk eventueel vervangen door een bouillon of (witte) wijn als je er een saus voor vlees of vis van wilt maken.

De saus is klaar als deze een beetje op je lepel blijft hangen. Het moet ongeveer de dikte hebben van een dunne yoghurt.

 

 

Recept Zelf bechamelsaus maken: