De klassieke cocktailsaus is vooral bekend over een heerlijke garnalen cocktail. Natuurlijk kan je de saus kant-en-klaar kopen maar ik vind het veel lekkerder om het zelf te maken. Je kunt het helemaal naar eigen smaak bereiden, misschien iets meer whisky erin of juist niet, iets pittiger maken door meer cayennepeper of minder. Zelf cocktail saus maken is helemaal niet moeilijk en ik ga jou vertellen hoe je dit kunt doen.

 

Cocktail saus

 

De authentieke smaak van een cocktail saus wordt bepaald door de whisky die erin zit. Als jij geen alcohol wilt gebruiken omdat je dit niet lekker vind of omdat je het ook voor kinderen gaat maken, kan je het er natuurlijk uit laten. Cocktail saus is niet alleen lekker op een garnalen cocktail, maar natuurlijk ook heerlijk bij de barbecue of gourmetten. Heerlijk bij gegrilde kip, varkensvlees of rundvlees.

 

En zoals ik al schreef, pas het aan naar jouw smaak. Extra whisky voor meer kick, extra cayenne of tabasco voor meer pit, meer citroensap of citroenrasp om het frisser te maken, het kan allemaal.
In plaats van mayonaise kan je zure room of yoghurt nemen of een combinatie van mayonaise en yoghurt. Gebruik trouwens wel een goede (zelfgemaakte) mayonaise, dit bepaalt ook de smaak. Persoonlijk vind ik de mayonaises van Hellmann’s, D&L en Jean Bâton erg lekker. Voor een hele luxe cocktail saus kan je er ook nog wat opgeklopte (ongezoete) slagroom doorheen mengen.
Ik geef je de basis en jij kunt ermee – naar smaak – variëren.

 

Deze zelfgemaakte Aioli zal het ook goed doen bij een barbecue of bij het gourmetten.

 

 

Recept Zelf cocktail saus maken: