Sodabrood oftewel soda bread klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar is toch echt een overheerlijk brood. En daarbij is het brood wat je heel snel en makkelijk bereid. Het deeg hoeft namelijk niet te rijzen omdat er geen gist ingaat. Nou heb ik jullie overgehaald en gaan jullie zelf Iers sodabrood maken?

 

Sodabrood

 

Zoals jullie misschien al weten ben ik niet zo van het bakken. Maar ik moet zeggen dat de geur die uit de oven komt als je zelf brood bakt, is toch wel het zelf brood bakken waard. Daarnaast is er natuurlijk niets zo lekker als vers gebakken warm brood. Smeer er een dikke laag roomboter op en smullen maar.

 

Omdat sodabrood zo makkelijk te maken is, waag ik mij graag hieraan. Er zit geen gist in en hoeft daarom ook niet te rijzen. Het bakpoeder en de karnemelk doen het betere rijswerk in dit brood. Het brood is lekker stevig, maar toch ook luchtig en het heeft een heerlijke krokante korst. Bak jij wel eens zelf brood? Zo niet, zou je dan dit recept eens proberen? Ik kan je verzekeren als ik dit als niet bakster kan, kan jij het ook.

 

Ik heb in plaats van zout, mijn zelfgemaakt rozemarijnzout* in het brood gedaan om er nog meer smaak aan te geven. Het recept van dit zout vind je hier.
Maar natuurlijk kan je ook een zoete versie maken, met een beetje suiker en kaneel erin en bijvoorbeeld rozijnen.

 

Tips:

 

Kneed het deeg niet teveel, het brood mag er een beetje ‘rustiek’ uitzien.
Of gebruik net zoals ik je keukenmachine om het deeg te maken. Laat het apparaat niet te lang draaien, dus maar even kort pulserend mixen.
Het kruis wat je boven op het brood erin snijdt is om het midden van het brood ook gaar te krijgen.

 

 

Zelf Iers sodabrood maken: