Zelf noten roosteren en kruiden is niet alleen heel erg leuk om te doen, maar ook nog eens erg lekker. Het voordeel ervan dat je zelf de smaken kunt bepalen, gebruik de specerijen die jij lekker vindt.

 

Noten

 

Een ander voordeel is dat ze niet zo vet zijn omdat ze niet in olie gebakken worden. Daarom moet je wel altijd rauwe, dus ongebrande, noten hiervoor gebruiken. Koop de noten die jij lekker vindt, ik heb een combinatie van cashewnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten, amandelen en macadamia noten gebruikt. Je kunt natuurlijk ook bij de notenboer een zak ongebrande notenmix kopen, dan hoef je ze niet zelf te mengen.

 

In mijn blog Gezonde notensoorten kan je alles lezen over noten en waarom ze zo goed voor je zijn. Noten zijn gezond en elke notensoort heeft zijn specifieke voedingswaarde. Dan heb ik het wel over rauwe noten, dus niet gebrand, geroosterd en/of gezouten. Die zijn natuurlijk ook heerlijk, maar om profijt te hebben van al het goede wat in een noot zit, kan je ze het beste rauw eten. De meest verkochte noten zijn de geroosterde noten, maar door het roosteren gaan helaas de meeste goede stoffen uit de noten verloren. Daarom is zelf roosteren en kruiden een goed idee.

 

De rozemarijnzout* heb ik zelf gemaakt. Je kent dat wel….je koopt een hele grote bos rozemarijn, gebruikt daar een paar takjes van en de rest blijft in de koelkast liggen. Als je deze zout ervan maakt, kan je deze hele bos nuttig gebruiken en heb je altijd lekkere rozemarijn in een potje in een keukenkastje staan. Deze zout is ook heerlijk over gebakken aardappeltjes.

 

Zelf noten roosteren en kruiden: