Wat doe je als je super verse rode bessen van Berrybrothers ontvangt? Dan ga je daar gelijk mee aan de slag natuurlijk. Ik heb hiervan een heerlijke jam gemaakt en die jam weer verwerkt in een lekker taartje. Omdat het december is, heb ik winterse smaken aan de jam toegevoegd zoals speculaaskruiden en mandarijn. Zelf rode bessenjam maken is helemaal niet moeilijk en daarnaast is het superlekker en leuk om te doen.

 

Rode bessen

 

Rode bessen ook wel aalbessen genoemd zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. De besjes zitten boordevol vitamines, antioxidanten en vezels.
De friszure besjes kan je heel goed verwerken met ander zoet fruit in desserts, taarten, ijs en ontbijt. Maar ook lekker bij hartige gerechten of in een salade.
Ben jij ook zo gek op rode bessen? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor jou, namelijk:

Kwarktaartje met rode bessen
Eton Mess met rode bessen
Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus
Haagse bluf
Rode bessen op sterke drank

 

Jam

 

Zelf rode bessenjam maken is ontzettend leuk om te doen. Het is helemaal niet moeilijk en snel gepiept. Omdat je geen rode bessenjam in de supermarkt zult vinden, is dit de manier om aan deze lekkere bessenjam te komen. En het voordeel van zelf maken is dat je de jam de smaak die jij lekker vindt, kunt meegeven.
Omdat het december is, heb ik de jam de smaken van deze maand meegegeven. Ik heb namelijk mandarijn en speculaaskruiden erin verwerkt. En ik moet zeggen dat die combinatie erg lekker geworden is.
Zomers kan je het natuurlijk frissere smaken meegeven zoals bijvoorbeeld met limoen.

 

Taartje

Zelf rode bessenjam maken

De jam is heerlijk door de yoghurt/kwark, op een beschuitje of pannenkoeken. Maar omdat ik ook nog een taartbodem van Jos Poell mocht ontvangen, heb ik dit gebruikt om een heerlijk taartje te maken met de rode bessenjam. Een feestelijk taartje die in no-time gemaakt is als je de jam eenmaal klaar hebt. Een paar toefjes slagroom erop en smullen maar!

 

Tips:

 

Ik gebruik voor het maken van jam meestal Van Gilse geleisuiker speciaal*. Met deze suiker hoef je veel minder suiker te gebruiken om jam te maken en is de jam minder zoet. Daarnaast is de kooktijd ook heel erg kort.

 

Gebruik wel brandschone (gesteriliseerde) potten voor de jam.

 

 

Zelf rode bessenjam maken: