Het is zomer en de barbecues draaien op volle toeren. Ik koop nooit kant-en-klaar vlees voor de barbecue, maar marineer en kruid alles lekker zelf. Leuk om te doen en zoveel lekkerder, want je bepaalt zelf de smaken. Af en toe gooien wij ook een speklapje op de barbecue, maar nu ga ik zelf spekfakkels maken. Niet moeilijk om te maken en het ziet er superleuk en lekker uit.

 

Spekfakkels

 

Spekfakkels zijn dunne repen speklapjes gedraaid geregen aan een spies of satéprikker. Je kunt ze gemarineerd kopen in de supermarkt, maar je kunt ze ook zelf maken. Het voordeel van zelf maken is dat je zelf de smaak bepaalt. Heb je een lekkere zelfgemaakte of kant-en-klare specerijenmix, gebruik die dan ervoor. Of smeer ze in met een barbecuesaus of marinade die jij lekker vindt. Het is weer eens wat anders dan een speklapje.

 

Barbecue

 

Ik vind ze het lekkerst van de barbecue, maar als je ze op satéprikker draait, dan kan je ze ook in een koekenpan of grillpan bakken.
Heb je geen metalen spiesen, gebruik dan satéprikker. Week die eerst een tijdje in koud water, zodat de stokjes niet snel verbranden op de barbecue.
Rooster ze niet te heet op de barbecue, want met spek krijg je vetdruppel en die gaan vlamvatten, waardoor je vlees verbrandt. Afhankelijk van de dikte van de spiesjes, zijn de spekfakkels in 7 tot 10 minuten gaar en lekker krokant.

 

Speklapje

 

Eet jij ook graag af en toe een lekker speklapje? Dan heb ik een paar heerlijke recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

 

Broodje met Bulgogi speklapjes
Speklapjes in pittige colasaus
Vietnamese zoete speklapjes met paksoi
Chinese speklapjes (Char Siu)

 

Tips:

 

Bij vet eten zoals een speklapje, is iets ‘zuurs’ altijd lekker. Komkommer of wortel in zoetzuur is lekker erbij. En een lekkere koolsalade met rammenas en appel doet het ook altijd goed.

Extra nodig: 8 spiesen en een barbecue

 

 

Recept Zelf spekfakkels maken: