Een lekkere pizza of pasta is niet compleet zonder een zelfgemaakte tomatensaus. Natuurlijk kan je kant-en-klaar pizzadeeg kopen, waar vaak al een potje tomatensaus bij zit, maar zelfgemaakte saus is zoveel lekkerder. En het voordeel ervan is dat je de smaak zelf bepalen kan. We gaan dus zelf tomatensaus maken.

 

Tomatensaus

 

Een goed recept voor tomatensaus is altijd fijn en niets is zo lekker als een tomatensaus zelf gemaakt. Het is helemaal niet moeilijk, maar het kost even tijd. Het voordeel ervan is dat je het (ver) van tevoren kunt maken, waardoor de smaken er ook nog eens meer intrekken. Dit is een basisrecept voor tomatensaus, welke je naar eigen smaak kunt aanpassen.
Deze saus kan je gebruiken voor pizza’s, mini pizza’s voor de Pizzarette, tomatensoep, door de pasta en als basis voor pastasauzen.

Zelf tomatensaus maken

Je kunt de saus op verschillende manieren bereiden. Een supersnelle en makkelijke manier of een iets langere manier.
De snelle manier is om alle ingrediënten in een blender te doen en dan te pureren. Kook deze saus dan op hoog vuur in tot een dikke saus.
De langere versie is zoals hieronder beschreven, dit geeft toch echt wel meer smaak aan de saus.

 

Verse tomaten of uit blik

 

Zomers als er lekkere rijpe tomaten zijn, zou ik de verse tomaten nemen. En dan vooral tomaten die goed rijp zijn. Je kunt de tomaten met of zonder vel gebruiken. Als je ze wilt ontvellen dan kruis je ze iets in met een scherp mesje en laat je ze een minuutje wellen in heet water. Nu zie je dat het velletje loslaat. Haal ze dan uit het water en trek de velletjes eraf.
Als je blik gebruikt, kan je hele gepelde tomaten, tomatenblokjes of passata gebruiken.
Vind je de saus iets te zuur, dan kan je nog een eetlepel suiker of honing toevoegen.

 

Op smaak brengen

 

Dit basisrecept kan je op smaak brengen met allerlei verse of gedroogde kruiden en/of specerijen. Je kunt bijvoorbeeld nog een laurierblaadje, tak rozemarijn of een Italiaanse kruidenmix gebruiken. Verse basilicum is er natuurlijk ook heerlijk in. Kook de steeltjes mee en doe de blaadjes er pas op het laatst bij.
Houd je van pittig dan doe je er een rode peper, chilisaus, Sriracha, chilivlokken of chipotle in.
Gerookte paprikapoeder is ook zo’n heerlijke smaakmaker in de tomatensaus.
Ben je gek op knoflook, dan gebruik je nog meer knoflook.

 

Extra nodig: staafmixer of blender en een hapjespan

 

 

Recept Zelf tomatensaus maken: