Dit stond al zo lang op mijn todo lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik had een heerlijke buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus* gegaard in de oven en daar bleef een behoorlijk stuk van over. Goed excuus voor deze zelfgemaakte Babi Pangang.

 

Babi Pangang

 

Babi Pangang of Babi Panggang is een varkensgerecht uit Indonesië en Maleisië. Het staat altijd op de kaart van de Chinees Indische restaurants in ons land. Het woord babi betekent varken, dus alle gerechten met babi op de kaart van deze restaurants is varkensvlees. Het gerecht bestaat uit geroosterd varkensvlees met een zoetzure saus gemaakt met tomaat, gember en sambal.

 

Er worden verschillende soorten varkensvlees gebruikt voor dit gerecht van varkensprocureur, varkensnek, schouderkarbonades tot aan hamlappen toe. Het vlees wordt eerst gekookt en daarna gefrituurd. Oorspronkelijk werd het buikspek gemaakt.

 

Daarom mijn versie met dit spek, het buikspek wat ik overgehouden van dat heerlijke bovengenoemde gerecht. Dit spek had al de juiste smaken voor de babi pangang. Ik heb het zwoerd eraf gesneden en toen het gegaarde vlees in plakken gesneden. Dit heb ik even kort gebakken (zonder olie) in een antiaanbakpan. Hierdoor krijg je ook dat lekkere knapperige vlees wat je anders krijgt als je het frituurt. Hierbij die heerlijke zelfgemaakte saus, die helemaal niet zo moeilijk om te maken is. Ik vond het echt de smaak van de saus van de Chinees Indische restaurants hebben, manlief vond het nog veel lekkerder dan die van de restaurants.

 

Vooral de 5-spice kruidenmix geeft de typische smaak aan de saus. Ik lees in veel recepten dat ze de saus dikker maken met maïzena. Maar als je de saus pureert zoals ik gedaan heb, ontstaat er vanzelf een iets dikkere saus. Ik vond de saus iets te zoet naar mijn zin en heb daarom nog wat sojasaus erdoor gemengd. Vandaar dat de saus niet helemaal zo mooi rood is. Maar misschien vind jij het wel lekker zo.

 

Serveer er zilvervliesrijst, gekookte peultjes en eventueel wat atjar of zoetzuur van komkommer erbij.

 

 

Recept Zelfgemaakte Babi Pangang: