In de vegetarische maand januari gebruik ik best wel veel groentebouillon. Nu kan je natuurlijk groentebouillon maken van bouillonblokjes, maar ik ga voor de zelfgemaakte groentebouillon. Ten eerste bepaal je dan zelf welke smaak je eraan geeft en ten tweede – niet geheel onbelangrijk – is het veel gezonder voor je om zelf je bouillon te maken.

 

Het voordeel van zelfgemaakte groentebouillon is dat je restjes groente hiervoor kunt gebruiken. Je kent dat wel….er ligt nog een wortel, een stukje bloemkool of wat andere restjes groenten in de groentelade van je koelkast. Gooi het niet weg maar maak er een bouillon van.
Er zijn zelfs restaurantkeukens die niets weggooien. Zo gebruiken zij alle schillen en afsnijdsels van groenten om bouillon te trekken.

 

De bouillon kan je weer gebruiken om er een soep of saus van te maken, of je groente, granen, etc. erin te koken. Of gebruik het om er een lekkere vegetarische risotto van te maken.

 

Ik maak meestal een hele grote pan en vries het dan in porties in, zodat ik altijd zelfgemaakte groentebouillon op voorraad heb.

 

Wat kan je allemaal gebruiken om bouillon te maken?

Zelfgemaakte groentebouillon

Neem altijd een of meerdere uien, deze kan je met schil en al in de pan doen. Selderijstengels, prei, wortelen, pastinaak. venkel, tomaten en paddenstoelen kan je goed gebruiken om bouillon ervan te trekken.
Gebruik liever geen aardappelen of andere zetmeelrijke groenten. Ook geen groenten die veel kleur afgeven zoals rode bietjes of rode kool. En ‘bittere’ groenten zoals spruitjes en/of witlof maken de bouillon er ook niet lekkerder op.

 

Spoel de groenten goed af, je hoeft ze niet te schillen.

 

Gebruik als smaakmaker bijvoorbeeld verse kruiden zoals peterselie, tijm, laurierblad en/of knoflook en als specerijen kan je wat peperkorrels toevoegen tijdens het trekken van de bouillon. Gebruik geen zout of maar een heel klein beetje. Zout kan je namelijk beter later toevoegen.

 

Het toverwoord voor een lekkere bouillon is tijd. Laat de bouillon lekker lang trekken, hoe langer hoe meer smaak de bouillon krijgt.

 

En deze zelfgemaakte groentebouillon heb ik o.a. gebruik voor Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen