Wij eten bijna nooit patat en de laatste keer dat wij een zak van de snackbar haalden, smaakte het ons helemaal niet. Maar toen ik bij mijn groenteboer op de markt ‘patataardappelen’ zag liggen dacht ik laat ik eens proberen om zelf patat te maken. Mijn vader maakte vroeger altijd zelf de frietjes voor ons restaurant en ik moet zeggen dat deze zelfgemaakte patat frites toch wel het lekkerst was. Ik heb ze gemaakt zoals mijn vader ze maakte, voor zover ik het mij kan herinneren. Het is wel even een klusje, eerst de patat koken en dan twee keer bakken. Maar het resultaat is wel dat je heerlijk knapperige patat frites hebt die lekker zacht van binnen zijn.

 

Ik heb 1 grote aardappel per persoon genomen en dat is ruim voldoende. Omdat ik geen frituurpan heb, heb ik ze gebakken in een grote pan in zonnebloemolie. En ik moest ze in porties bakken, omdat de pan niet zo groot is. De patat kan je prima op temperatuur houden in een warme oven.

 

In mijn blog Aardappelsoorten kan je de soorten vinden die goed geschikt zijn om frites van te bakken. Ik heb de Frieslander gebruikt.

 

Recept Zelfgemaakte patat frites: