Je kent dat wel, je koopt lekker veel fruit maar het wil niet rijp of zacht worden in de fruitmand. Dan maar iets lekkers maken van dat fruit, in dit geval de pruimen. Ik heb er een heerlijke zelfgemaakte pruimen chutney mee bereid.

Wat is Chutney

Een chutney is een smaakmaker wat oorspronkelijk uit de Indiase en Pakistaanse keuken komt. De basis is meestal van vruchten die gekruid worden met azijn, gember, mosterdzaad, uien, knoflook en peper(s). Om er extra smaak aan te geven kunnen ook specerijen zoals komijn, koriander en/of fenegriek toegevoegd worden.
Meestal wordt het vers bereid in een vijzel en gelijk gebruikt bij het eten.
Maar om de chutney lang(er) houdbaar te maken wordt het gekookt in azijn en suiker. Dit geeft een scherpe maar ook zoetzure smaak aan deze saus.

Het lijkt een beetje op een hartige jam, daar kan je chutney het beste mee vergelijken. Chutney kan je overal bij eten, lekker bij curry en vlees zoals varkensvlees, lamsvlees of kip van de grill. Ook is chutney erg lekker op een kaasplankje.
Ook op een hamburger is deze chutney heerlijk.

Zelfgemaakte pruimen chutney

Zelfgemaakte pruimen chutney

Deze chutney kan je ook met een ander soort steenvruchten maken, zoals bijvoorbeeld verse kersen, abrikozen, nectarines of perziken.
Dus als dit fruit ook niet wil rijpen bij jou, dan weet je wat je ermee kunt doen.

Chutney appel en rozijnen

Je kunt ook een chutney van appel en rozijnen maken of eentje van kweepeer met abrikozen. Die zijn ook heerlijk! Ik heb de potje van een label voorzien. Heb namelijk zoveel potjes in de koelkast en vriezer staan, dat ik niet meer weet wat het is.
Zo’n gelabeld potje is trouwens ook leuk om weg te geven.

Zelfgemaakte pruimen chutney

Zelfgemaakte pruimen chutney

Pruimen

Mocht jij nou heel veel rijpe pruimen hebben liggen, dan kan je er ook deze Pruimencompote met sinaasappel of dit Pruimentaartje van maken.

Vergeet ons zeker niet te volgen op Instagram

Recept Zelfgemaakte pruimen chutney: