Ik ben gek op zoete aardappelen in gebruik ze op verschillende manieren en in diverse gerechten. Zoete aardappelpuree, Hasselback van zoete aardappelen, Pittige hutspot van paarse wortelen met zoete aardappelen, Zoete aardappelcake, in de erwtensoep of in een smoothie, je kunt het zo gek niet verzinnen of ik heb het al gemaakt. Nu wilde ik eens zoete aardappel frietjes uit de oven proberen en wow wat zijn ze lekker geworden. Lekker bij een biefstukje of om zo te eten. Om de zoete aardappelen iets meer smaak te geven heb ik tijmblaadjes, peper en hele oude geraspte kaas gebruikt. Door de kaas worden ze ook iets krokanter, het blijft natuurlijk moeilijk om zoete aardappel frietjes krokant te krijgen.

 

Krokante zoete aardappel frietjes

 

Zoete aardappel frietjes kunnen vaak slap worden in de oven. Dit kan zijn omdat de oven niet heel genoeg staat, of de oven staat niet op de juiste stand, je hebt te veel olie gebruikt of je hebt ze niet goed omgeschept.

 

Om krokante frieten te krijgen is het belangrijk dat je de oven op de heteluchtstand zet. Hierdoor wordt de lucht door de oven geblazen worden de frieten aan alle kanten gebakken.

Daarnaast krijg je het beste resultaat als de oven op 225 graden staat. Zet je de oven lager, dan krijg je slappe frietjes en hoger dan verbranden ze.

Vergeet niet om halverwege de frietjes te draaien.

 

Gebruik een olie die tegen hoge temperaturen kan zoals zonnebloemolie, arachideolie of kokosolie. Andere oliën zullen verbranden (roken) als op te hoge temperatuur gebruikt worden. Dus geen olijfolie gebruiken! En ook niet te veel olie gebruiken, rekening ongeveer 1 eetlepel olie per 500 gram zoete aardappel. Meng de frieten met de olie in een grote schaal, zodat alle frieten bedekt zijn met een laagje olie.

 

Houd tijdens het bakken de frietjes goed in de gaten. Het kan zijn dat ze na 25 minuten al lekker krokant en gaar zijn, maar sommige ovens hebben daar iets langer voor nodig.

 

Ook zo gek op frietjes? Probeer dan ook eens deze Zelfgemaakte patat frites, Pastinaak frietjes met een pittige dressing of deze Polentafrieten met salie en kaas.

 

 

Recept Zoete aardappel frietjes uit de oven: