En ja hoor, ik had weer eens te veel zoete aardappelen gepoft. Maar dat is eigenlijk helemaal geen ramp, kan ik er weer andere heerlijkheden van maken zoals deze zoete aardappel smoothie. Je zou het misschien niet verwachten, maar zoete aardappel of pompoen in een smoothie is heerlijk. Maak de smoothie zo dik of dun als je wilt en zo zoet als je wilt.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een zoete knol, oftewel een bataat. Het staat bekend als het een gezond alternatief voor onze Hollandse aardappelen. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar de zoete aardappel wordt nu zelfs in ons eigen land geteeld.

 

Je kunt de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
Deze bataat is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Er zitten wel veel koolhydraten in deze knol, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in ons lichaam. Daarom blijft het toch een gezond alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.
Oh ja, behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een paarse variant.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappelen? Dan heb ik nog heel veel heerlijke recepten voor jou, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice
Zoete aardappelsalade met rucola en avocado
Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Geplette paarse zoete aardappelen
Zoete aardappel frietjes uit de oven
Curry met kikkererwten en zoete aardappelen
Gepofte paarse zoete aardappel met paling
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Zoete aardappel smoothiebowl
Paarse zoete aardappel kokosijs

 

Smoothies

 

Een smoothie in de morgen is een goed alternatief voor de boterham als ontbijt. En met deze zoete aardappel smoothie krijg je een kickstart van de dag. Ik heb bevroren bananen gebruikt, maar ik zou die ’s winters niet gebruiken. Dan is het wel heel erg koud op de maag. Door de zoete aardappel en bananen is het een vullende smoothie geworden. Lekker als ontbijt of als tussendoortje.

In plaats van gewone melk*, kan je ook een plantaardige melk nemen om er een vegan smoothie van te maken.

Ik heb een schep proteïnepoeder vanille erdoorheen gedaan in plaats van de vanillesuiker en de maple syrup.

 

 

Recept Zoete aardappel smoothie: