Ik heb toch een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen voor jullie. Deze zoete aardappel stapeltjes passen bij heel veel gerechten, lekker bij kalkoen, vlees, vis en vegetarische gerechten. Ze zijn lekker krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen, een leuke manier om zoete aardappel eens op een andere manier te serveren.

 

Zoete aardappel

 

Wij zijn dol op zoete aardappelen en daarom staan ze regelmatig op het menu in huize culinea. Het is ook zo’n veelzijdige knol, waar je van alles mee kunt doen. De zoete aardappel ook wel bataat genoemd, is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Een lekkere zoete knol, die je als aardappel kunt eten. Je kunt ze koken, stomen, poffen, bakken, grillen, frituren, in de oven bereiden en er friet, soep of smoothie van maken.

 

Behalve de oranje zoete aardappel, is er ook een witte en paarse variant.
Hoe kleiner en steviger de aardappel, hoe lekkerder van smaak. De grote zijn vaak iets meliger en draderiger.
Zoete aardappelen zijn niet zo lang houdbaar, slechts 1-2 weken op een koele donkere plek, maar niet in de koelkast.

 

Ben jij ook zo gek op zoete aardappel? Dan heb ik hier nog meer lekkere bijgerechten met zoete aardappel voor jou:

 

Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
Paarse zoete aardappelpuree
Geplette paarse zoete aardappelen
Geroosterde spruitjes en zoete aardappel
Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout
Mexicaanse zoete aardappel
Zoete aardappel frietjes uit de oven
Hasselback van zoete aardappelen
Zoete aardappelpuree

 

Zoete aardappel stapeltjes

 

De stapeltjes worden gemaakt van dunne plakjes zoete aardappel (met schil). Deze snijd je met een mandoline. Dan meng je ze door gesmolten boter met knoflook, rozemarijn, peper, zout en Parmezaanse kaas. Nu maak je er stapeltjes van en doe je ze in een muffinbakblik. Koop daarom niet te dikke exemplaren, je wilt dat ze in het muffinbakblik passen.
Dit kan je eventueel al ’s middags klaarmaken, dan bak je ze ’s avonds in de oven. Of je gaart ze alvast voor in de oven en bakt ze op de avond zelf nog in ongeveer 20 minuten krokant in de oven.

 

Tip*

 

Ondanks dat ik het muffinbakblik goed ingevet had, bleven de stapeltjes plakken in het bakblik. Gebruik daarom beter een siliconen muffinbakvorm of doe de aardappel stapeltjes in papieren muffinvormpjes in het blik.

 

 

Recept Zoete aardappel stapeltjes: