Je bent het misschien wel in een van mijn recepten tegengekomen. Dukkah de noten/specerijenmix uit het Midden-Oosten. Het kan veel gerechten oppimpen, maar deze mix is ook erg lekker bij een stokbroodje met olijfolie. Maar nu heb ik een zoete dukkah met pistachenoten gemaakt, heerlijk bij zoete gerechten.

 

Dukkah

 

Dukkah is een noten en specerijenmengsel wat oorspronkelijk uit Egypte komt. Meestal zit er sesamzaadjes, koriander en komijn in. Maar het leek mij leuk om er nu eens een zoete variant op te maken. Daar waar ik anders gehakte nootjes zou gebruiken over een gerecht, kan ik nu de zoete dukkah gebruiken.

 

Je kunt hiervoor pistache noten, amandelen, walnoten, hazelnoten, macadamia noten, etc. voor gebruiken. Daarbij natuurlijk sesamzaadjes. Ik heb er nog kardamom, kaneel en maanzaadjes bij gedaan. Maar wellicht ook lekker met koriander en nootmuskaat.
Gebruik de specerijen die jou lekker lijken of waar jouw voorkeur naar uit gaat.

 

Gebruik deze zoete en geurige dukkah kan je gebruiken door de yoghurt, over gebak, op toast of pannenkoek, zachte geitenkaas, gebakken of gestoofde appels of peren en op een fruitsalade. Of gebruik het in koekjesbeslag om een heerlijk knapperig en kruidenachtig koekje te bakken.
Of ook lekker om in chocolade te verwerken.
Ik heb ze verwerkt in deze heerlijke zoete Turkse pompoenblokjes, het is een perfecte combi.

 

Maak eventueel een grote hoeveelheid van deze dukkah. Je kunt het namelijk goed afgesloten in een pot heel lang bewaren. Dan heb je dit altijd op voorraad als je het wilt gebruiken. Dit doe ik ook met de hartige versie van Dukkah, waarvan je het recept trouwens hier kunt vinden.

 

Recept voorbeelden waar ik de hartige dukkah in gebruikt heb zijn:
Gegrilde pompoenplakken met feta, cranberry’s en Dukkah

Gegrilde courgette met dukkah

Lauwwarme salade met tarwe, pastinaak, wortel, bietjes en een dukkah ei

 

 

Recept Zoete dukkah met pistachenoten: