Ik hou van zwarte rijst, het heeft een heerlijke nootachtige smaak, gemengd met kikkererwten, zoetzuur van wortel, een goede saus en een flink wat feta. Deze zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus is heerlijk, fris en altijd een favoriet. Het is perfect op zichzelf als lichte lunch, hoofdgerecht of als bijgerecht (met of zonder feta!).

 

Het feit dat een maaltijd gezond is, betekent niet dat deze saai hoeft te zijn. Met in de hoofdrol onze kenmerkende zwarte rijst met zijn aromatische, nootachtige smaak en aangenaam taaie textuur, is deze salade allesbehalve saai. We vullen het aan met verse knapperige kikkererwten, groenten, feta en een heerlijke tahinsaus.

Zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus

 

Zwarte rijst

 

Ik heb pas een zwarte rijstpudding met kokosmelk gemaakt. Ik hou van de aangename textuur, de milde smaak en het zoete aroma. En deze rijst zorgt ook voor hele mooie maaltijden. Ik leef voor de lunch op vele variaties van salades, maar deze versie, met kikkererwten is mijn favoriet.

 

Antioxidantrijke zwarte rijst, ook wel verboden rijst genoemd, vormt de basis voor deze vegetarische rijstsalade. Als je zin hebt in iets lekkers, dan zit je met deze verboden rijstsalade goed. Naast de zwarte rijst – die een lekkere, taaie textuur heeft – is het gemaakt met kikkererwten, groenten, feta en een tahindressing.

 

Verboden rijst heeft een milde, nootachtige smaak. Het is volkoren (hoera!) en de korrels zijn paarszwart van kleur. Net als bosbessen en bramen bevat zwarte of verboden rijst een familie van antioxidanten, bekend als anthocyanen, waarvan is aangetoond dat ze het risico op hartziekten en kanker verminderen en tegelijkertijd de gezondheid van de hersenen bevorderen.
Zwarte rijst kan je bij o.a. Ekoplaza of online kopen.

 

Kikkererwten

 

Voor dit recept heb ik de kikkererwten geroosterd (gebakken) met lekkere specerijen, en ik kan dit niet genoeg aanbevelen. Het is gewoon een kwestie van knapperig bakken en het is de extra moeite absoluut waard.

 

Tips:

 

Serveer de salade eventueel nog met in dunne plakken komkommer, radijsjes, verkruimelde feta en eventueel wat groene sla erbij.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Zwarte rijst salade met geroosterde kikkererwten en tahinsaus: