Zwarte risotto met zeebaarsfilet

Dit is mijn revanche op een oud recept. Ik wilde toen zwarte risotto maken, maar had te weinig inktvisinkt gekocht. Mijn visboer verzekerde me dat twee zakjes genoeg zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. Die twee kleine zakjes kostten ook nog eens € 4,95! Het resultaat? Een grijze risotto in plaats van een diepzwarte, zoals ik voor ogen had.

Laatst zag ik bij een horecagroothandel zakjes inktvisinkt liggen en wat denk je? Helemaal niet zo duur. Meteen zes zakjes meegenomen – voor de zekerheid, want grijze risotto gebeurt me niet nog een keer!

Het resultaat deze keer? Een perfecte, zwarte risotto met zeebaarsfilet.

Zwarte risotto

De eerste keer dat ik zwarte risotto of pasta zag, schrok ik van de kleur. Toch was ik geïntrigeerd en wilde ik het proberen. Zwart voedsel eten voelt in het begin vreemd, maar op een zonnig terras aan het Gardameer kon ik me er makkelijk overheen zetten. En ja, het was heerlijk.

Zwarte risotto krijgt zijn kleur door inktvisinkt. De inkt geeft nauwelijks smaak af, het wordt puur gebruikt voor de kleur. Zwarte pasta daarentegen is al op kleur gebracht en heeft geen extra inkt nodig.

Let op tijdens het koken: inktvisinkt kan overal op terechtkomen als je niet oppast.

Ben je fan van zwarte gerechten? Probeer dan ook eens Spaanse zwarte Fideuà met zeevruchten.

Zeebaarsfilet

Voor dit gerecht gebruikte ik zeebaarsfilets uit een visbox van Freshly Fish. Je kunt daar kiezen uit verschillende duurzame, gefileerde vissoorten, per twee verpakt. Ideaal voor een huishouden van twee personen.

Normaal eten wij een hele zeebaars, maar deze keer wilde ik de filets proberen. Een schot in de roos, want ze waren heerlijk. Ik denk dat ik vaker zo’n visbox ga bestellen, zodra mijn vriezer weer leeg is.

Tip

Zwarte risotto met zeebaarsfilet recept

Zwarte risotto met zeebaarsfilet. Heerlijke risotto welke gekleurd is met inktvisinkt, dit geeft een bijzondere risotto. Serveer het met zeebaarsfilet.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vis
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 200 gr risottorijst
  • 4 zakjes inktvisinkt
  • 50 ml witte wijn
  • 600 ml warme visbouillon
  • 5 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el boter
  • 50 ml room
  • 2 zeebaarsfilets
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1 tak dille
  • ¼ citroen

Instructies
 

  • Snipper het sjalotje en rasp de knoflook.
  • Fruit de gesnipperde sjalot en de knoflook ongeveer 3 minuten in een flinke scheut olijfolie.
  • Doe de rijst erbij en bak dit even mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg nu de inktvisinkt toe en roer dit er goed doorheen.
  • Lepel dan scheut voor scheut de bouillon erbij tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Dep de zeebaars droog met keukenpapier en strooi er peper en zout op. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een antiaanbakpan en bak de zeebaarsfilets op de huidkant in de pan.
  • Bak ze op middelhoog vuur in 4-5 minuten knapperig bruin. Als het visvlees aan de bovenkant wit en nog een beetje glazig is, is de vis klaar.
  • Zet het vuur uit als de risotto beetgaar is. Meng de geraspte Parmezaanse kaas, boter en room erdoor en laat 5 minuten staan.
  • Verdeel de risotto over twee borden en leg een zeebaarsfilet met de huidkant naar boven erop. Serveer met een plakje citroen en een takje dille.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating