Jullie hebben ze vast wel eens gegeten bij Ikea, de Zweedse gehaktballetjes. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf thuis maken. Heerlijke balletjes in een roomsaus en geserveerd met veenbessenjam. En zelf maken is natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare.
Ik weet zeker dat jong en oud deze balletjes heerlijk vinden.

Zweedse gehaktballetjes

 

Bekend van de Ikea, of misschien heb je ze wel eens in Zweden gegeten. Het ene recept vermeld rundergehakt en het andere recept zegt dat je varkensgehakt moet gebruiken. Ik heb daarom voor de zekerheid maar gehakt half-om-half gebruikt. Niet te vet en de balletjes worden daardoor ook niet te droog.
Het sausje is mooie roze geworden omdat ik een deel van de veenbessenjam door de saus gemengd heb en de rest op de balletjes gelepeld heb.

De balletjes zijn redelijk snel gaar en garen dan verder in de room. Ik heb een vleesbouillonblokje verkruimeld in de pan en hierbij de room gedaan. Het resultaat is een heerlijke saus.

 

Wat eten we erbij?

 

Ik heb een heerlijke rode kool met appeltjes gemaakt en die erbij geserveerd samen met een lekkere aardappelpuree. Of serveer er rode bietjes en gekookte of gebakken aardappels erbij.
Maar deze balletjes kan je ook heel goed met bijvoorbeeld spaghetti serveren. Lijkt me ook zalig.

 

Tips:

 

In plaats van slagroom kan je ook kookroom (light) gebruiken.
Als je geen veenbessenjam kunt vinden, gebruik dan vossenbessenjam. Ik zag toevallig een potje veenbessenjam staan bij de Lidl en heb die toen gekocht. Dit was een goede reden om deze heerlijke balletjes weer eens te maken.

Ben jij ook zo gek op gehaktballetjes? Dan heb ik nog veel meer lekkere recepten met balletjes voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Stroganoff gehaktballetjes met rijst
of Aziatische gehaktballetjes met rijst en flower sprouts. Heerlijke gehaktballetjes uit hele andere werelddelen.

 

 

Recept Zweedse gehaktballetjes: