Geschnetzeltes is een typisch gerecht uit Duits sprekende landen. Misschien heb je het wel eens gegeten toen je op wintersport was of op vakantie in Duitsland. Deze Zwitserse Geschnetzeltes met Spätzle is een echt bordje met comfortfood.
Geschnetzeltes
Geschnetzeltes is een soort ragout gemaakt van gestoofd kalfsvlees in een witte saus met paddenstoelen erin. Het is snel en makkelijk te maken, ideaal voor een doordeweekse dag. Origineel wordt het met kalfsvlees gemaakt, maar je mag van mij ook varkensschnitzel of kipfilet gebruiken. Dat kan natuurlijk ook als je geen kalfsschnitzel kunt vinden. Vaak wordt dit gerecht geserveerd met rösti, dit is ook zo’n typisch aardappelgerecht uit deze landen. Ik serveer er Spätzle bij.
Ik heb er mijn eigen snelle versie van gemaakt, bij het originele recept giet je eerst wijn bij de paddenstoelen en kook je dit in en dan de bouillon en kook je dit in en dan de room. In het recept lees je hoe je het veel sneller kunt maken.
Spätzle
Spätzle is een soort pastagerecht. Het zijn deegsliertjes wat veel in Duits sprekende landen gegeten wordt. Het wordt gemaakt van bloem, eieren, water en zout. Het lijkt een beetje op een dikke spaghetti. Je kunt het heel eenvoudig zelf maken, ook al heb je er geen speciaal keukengadget voor. Gebruik dan een aardappelpureepers of een vergiet waar je het beslagje doorheen laat lopen boven een pan met kokend water.
Maar je kunt ze ook zelf kopen (haha) en kort koken. Ik vind het altijd lekker om ze daarna nog even te bakken in een pan met hete olie of boter.
Spätzle kan als bijgerecht geserveerd worden zoals bij dit gerecht: Kipschnitzel met spätzle en paddenstoeltjes maar ook verwerkt in een gerecht zoals deze Spätzle met boerenkool en Roquefortsaus. Dus als je een grote zak gekocht heb, dan kan je deze gerechten er ook nog mee maken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zwiterse Geschnetzeltes met spätzle:
Ingrediënten
- 300 gr kalfsschnitzel
- 1 el bloem
- 1 sjalotje
- 150 gr paddenstoelen
- 15 gr geklaarde boter
- 1 bouillonblokje
- 100 ml slagroom
- 1 tl citroenrasp
- peper en zout
- 1 el gehakte peterselie
Erbij
- 150 gr spätzle
- 1 el olijfolie
Instructies
- Snijd het vlees in dunne repen en bestuif het met de bloem.
- Snijd het sjalotje in dunne ringen, borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
- Verhit een klont geklaarde boter in een bakpan en bak hierin de vleesreepjes op hoog vuur in een minuutje tot het vlees niet meer roze is. Schep het vlees uit de pan.
- Doe een klontje boter in dezelfde pan en bak hierin de sjalot. Doe de paddenstoelen erbij en bak dit goudbruin. Verkruimel het runderbouillonblokje hierboven.
- Doe de room, citroenrasp en peper naar smaak erbij en kook dit nog even in.
- Als laatste doe je het vlees erbij en verwarm dit nog even in de saus.
- Spätzle: kook de spätzle volgens aanwijzing op de verpakking en giet dan af. Bak de spätzle dan even op in een hete koekenpan met olijfolie.
- Verdeel de spätzle over de borden en schep de Geschnetzeltes erop. Garneer met wat peterselie.
2 reacties
Lijkt me erg lekker maar Voor hoeveel personen is dit recept?
Hallo Nicolette, is ook erg lekker. Zoals je helemaal onder aan het recept kunt lezen is het voor 2 personen.
Mvg, Hanneke