Review kookboek Nopi van Yotam Ottolenghi

Review kookboek Nopi van Yotam Ottolenghi

Had ik jullie al laten weten dat ik groot fan ben van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi? Het laatste kookboek Nopi van Yotam Ottolenghi moest en zou ik dus hebben. Na Yotam’s succesboeken Jeruzalem, Plenty en Plenty More, heeft hij nu een kookboek geschreven met zijn chefkok Ramael Scully. De Midden-Oosterse recepten van Yotam in combinatie met de Aziatisch-Australische recepten van Ramael, zijn een mooie mix in het boek Nopi geworden. Hierbij mijn review van het kookboek Nopi van Yotam Ottolenghi.

 

Ik heb Yotam ontdekt tijdens het zoeken naar recepten in ons eerste vegetarische maand experiment vijf jaar gelden. Deze vegetarische maand januari is ons zo goed bevallen dat wij dit sindsdien elk jaar doen. Alhoewel Yotam geen vegetariër is, creëert hij fantastische vegetarische recepten. In mijn vegetarische zoektocht stuitte ik dus op zijn naam en de boeken Jeruzalem, Plenty en Plenty More welke een prominent plekje in mijn boekenkast hebben. Ik wil jullie Yotam’s recept uit het boek Plenty: Gekaramelliseerde knoflooktaart niet onthouden. Hierbij mijn versie daarvan.

 

Het boek is genoemd naar zijn restaurant Nopi in Londen, welke hij in 2011 opende en waar Ramael de scepter in de keuken zwaait. Het boek bevat ruim honderd recepten van voor-, bij-, hoofd- en nagerechten tot brunches, cocktails en condimenten. Van makkelijke tot zeer uitgebreide en luxe gerechten.

 

Als voorgerecht springt de Geblakerde bosuidip met boerenkool, Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie en Zalmforel met bulgurtartaar, salsa van ingemaakte citroen en aardperenchips er zeker uit voor.

De salades zien er – op de overigens prachtige foto’s in dit boek – vrij simpel uit, maar schijn bedriegt. De Watermeloen-fetasalade met gemarineerde olijven en ingemaakte citroen of Tomaten met wasabi-mascarpone en pijnboompitten lijken simpel maar hebben een waslijst aan ingrediënten.

 

Bijgerechten zoals Smeltzachte koolraapgratin en Hele geroosterde knolselderij moet je een keer geprobeerd hebben.

 

Bij het hoofdstuk Vis komen Grote garnalen met Pernod, Zeebrasem met mango-papajasalade en Octopus met geroerbakte boerenkool voorbij gezwommen. Bijzondere combinaties, dat is zeker.

 

Bij het vlees mogen de lamsgerechten – zoals Lamslende met in vanille gesmoorde witlof en zuringpesto – natuurlijk niet ontbreken. Hertenfilet met dadel-labneh, bramen en pindacrumble en Longhaassteak met gekaramelliseerde shiitakeketchup en gegrilde komkommer zijn voorbeelden van de bijzondere combinaties die Yotam en Ramael maken.

 

In het hoofdstuk Groenten komen de heerlijke vegetarische gerechten aan bod.

 

Van de Desserts word ik toch wel heel blij van Chocoladeganache uit de oven met pittige hazelnoten en sinaasappelolie en Farropudding met gekaramelliseerde sinaasappel, tahin en pastichenoten. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de speciale combinaties van nagerechten in Nopi.

 

Bij Maaltijdsuggesties worden 18 menu’s samengesteld van voor-, hoofd- en nagerechtcombinaties. Erg handig voor als je een dinertje wilt geven.

 

Nopi is – met zijn bijzondere gerechten met veelal (veel) Midden-Oosterse en Aziatische ingrediënten – wel een kookboek voor de gevorderde hobbykok

 

Het boek is in september 2015 uitgebracht.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden