Rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes

Rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes

We maken het allemaal wel eens mee: te veel rijst gekookt. Net als met pasta is het vaak moeilijk inschatten hoeveel je nu precies nodig hebt. En om te zorgen dat de verhouding tussen rijst en groenten en/of vlees niet te scheef wordt, houd je maar wat rijst achter. Logisch. Maar gooi het niet weg. Want je kunt er heerlijke dingen mee maken! Dus rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes voor jou.

 

Daarom geven we je vandaag wat inspiratie. Leuke, lekkere én makkelijke ideeën voor koken met kliekjes. Leest eerst hoe je het best je rijst bewaren kunt en ga vervolgens aan de slag met één van deze recepten voor wanneer je rijst over hebt. Zo hoef je nooit meer wat te verspillen!

 

Fried rice

Rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes
Vooral in Amerika en in Aziatische landen zijn ze er gek op: fried rice. En laat gekookte rijst nu net één van de hoofdingrediënten zijn van dit heerlijke gerecht. Bovendien is het heel simpel: zet een pan op het vuur en roerbak je leftover rijst samen met wat groenten en vlees, zoals worteltjes, doperwtjes en stukjes kip. Kluts een eitje erdoor, beetje sojasaus erover en klaar is Kees. Een kind kan de was doen.

 

Noedelsoep … maar dan met rijst

Rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes
Boordevol groenten, doorgaans laag in calorieën en heel gemakkelijk om te maken. Noedelsoep is niet voor niets één van de populairste gerechten in het verre Oosten. Maar wist je dat je die ook prima met rijst kunt maken? Bak even rustig wat ui, knoflook en eventueel wat vlees aan en fruit ook even je groenten mee. Voeg je bouillon (groenten- of kippenbouillon) toe en laat een half uurtje sudderen. Laat de laatste minuten ook je rijst even mee opwarmen en je hebt een volledige maaltijd in een handomdraai.

 

Groenten vullen!

Je kunt de rijst die je over hebt ook heel goed gebruiken als vulling in geroosterde groenten. Lepel een tomaat uit, snijd het dakje van een paprika of halveer een courgette en vul deze met een mengsel van je rijst, wat kruiden en wat andere groenten die je nog in je diepvries hebt liggen. Eventueel afgetopt met wat lekkere kaas. Zet ze in een ovenschaal, schuif een half uurtje in de oven et voilà: een gezonde maaltijd, zonder gedoe.

 

Wrap it up!

Rijst over: 4 lekkere ideeën voor koken met kliekjes
En last but not least, gebruik je overtollige gekookte rijst in een wrap. Het ligt misschien niet het meest voor de hand, maar een Mexicaanse wrap gevuld met rijst, bonen en bijvoorbeeld maïs zijn hartstikke veelzijdig en vullen genoeg om de avond mee door te komen. Je kunt ze natuurlijk ook ‘s avonds maken en de volgende dag meenemen naar je werk als gezonde lunch. Lekker én gezond!

 

Lees ook mijn blog over de verschillende rijstsoorten.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden