Rosé bubbels uit Zeewolde

Rosé bubbels uit Zeewolde

Precies zeven jaar geleden kwam Auke terug uit Amerika om gelukkig te zijn met zijn Nederlandse liefde….. ik dus. Dit hebben we gevierd in Restaurant Ratatouille in Harderwijk. Wat hebben wij genoten deze avond, zowel van het diner, de bediening maar ook van de geschonken Rosé mousserende wijn. Die wijn – Tuilerie genaamd – bleek van een wijngaard uit Zeewolde te zijn. Zeewolde? Ja Rosé bubbels uit Zeewolde! Hoe is het mogelijk, een wijngaard ruim 3,5 meter onder de zeespiegel in de Flevopolder. Daar moet ik natuurlijk iets meer van weten.

Rosé bubbels uit Zeewolde

De wijngaard gegoogled en gevonden. Wijngoed Wilgenhorst heet het en natuurlijk gelijk een afspraak gemaakt met Geert, de wijnboer.

 

Waarom wijn en waarom Zeewolde? Zowel Geert als zijn vrouw Alice hebben een agrarische achtergrond. En omdat zij en ook familieleden gek zijn op wijn, is het begonnen. Eerst in 2012 wijnstokken bij (schoon)vader geplant om te kijken hoe dit ging. En dat ging goed, dus ging het kriebelen om er meer van te maken.

Rosé bubbels uit Zeewolde Vanille roomijs maken Vanille roomijs maken

Nu 3500 wijnstokken verder, wordt er al serieus goede wijn geproduceerd. Nog niet door hun zelf, maar in Limburg. Bij de gerenommeerde Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus in Vijlen. De toekomstplannen zijn om van de druiven uit Zeewolde, ook daadwerkelijk in Zeewolde wijn te gaan maken.

 

Het verbaast mij dat in Zeewolde druivenstokken willen groeien. Maar wat blijkt, de kleibodem in de polder is zeer kalkrijk (met 9% koolzuur). Natuurlijk is er gekozen voor wijnstokken die opgewassen zijn tegen ons klimaat. Dit zijn de Duitse Souvignier Gris, Cabernet Noir en Johanniter druiven.
De Souvignier Gris is een rozekleurige druif geschikt voor het maken van witte wijnen.
De Cabernet Noir is een blauwe druif, geschikt voor het maken van witte, rosé en rode wijnen.
De Johanniter (een zoete witte druif) is geschikt voor witte wijn.

Hiervan hebben zij tot nu toe vijf wijnen geproduceerd:

 

Diva 2014
Een volle soepele en fruitige rode wijn, gemaakt van de Cabernet Noir en Cabernet Cortis. Deze is in 2014 geoogst, verwerkt tot wijn en tot voorjaar 2017 gelagerd op vaten van Amerikaans en Frans eiken. Lekker bij een goed stuk vlees.
Ik heb deze waanzinnig lekkere rode wijn tijmboter van gemaakt en dit met een rib-eye gegeten, met natuurlijk een glas Diva erbij.

Rosé bubbels uit Zeewolde

Fleurie 2014
Een geurige, volle en kruidige wijn van de Souvignier Gris druif. Een bleekgele, droge en frisse wijn. Sappig en sprankelend …. lekker.
Een bijzonder klassieke Vis in witte wijnsaus met druiven bereid hierbij.

Rosé bubbels uit Zeewolde

La Fleurie 2015
Een geurige, volle en kruidige wijn van de Souvignier Gris druif.
Een bleekgele, bijna transparante, droge en frisse wijn. Sappig en sprankelend …. lekker.
Ik heb bij deze wijn Noedels met pittige mosselen en paksoi gemaakt. Uiteraard is de wijn verwerkt in het gerecht en hebben wij deze erbij gedronken.

Rosé bubbels uit Zeewolde

WIT 2016
Een frisse fruitige droge witte wijn van de Johanniter en Souvignier Gris. Rond met frisse zuren, licht strokleurige wijn lekker bij vis, milde kazen, mosselen of een salade. Een heerlijke zomerwijn om zo te drinken op een terras op een warme avond.
Wij hebben deze wijn als aperitief gedronken met een Waanzinnig lekker hartig brood erbij.

 

Tuilerie 2015
Een mousserende rosé wijn gemaakt van de Cabernet Noir druif. De wijn heeft een licht zoetje. Een feestelijke wijn om als aperitief of als je iets te vieren hebt, te drinken. Dat laatste hebben wij dus gedaan in Restaurant Ratatouille.

 

Tevens maken zij Verjus van de groen geoogste druiven en een bubbelsap die ze ‘Blub’ noemen. Verjus is een sap wat wordt gemaakt van onrijpe druiven. Doordat dit een hoog zuurgehalte heeft wordt het in de (Franse) keuken gebruikt in plaats van citroensap of azijn in dressings.
En Blub is een soort Prosecco maar dan zonder alcohol. Een feestelijke drank geschikt voor kinderen.

 

In 2017 verwachten ze 1000 flessen wijn te produceren, waarvan een mousserende volgens de méthode champenoise.

 

Leuk detail is dat alle wijnetiketten ontworpen zijn door kunstenaars uit Zeewolde.

 

De wijnen zijn verkrijgbaar bij Mitra, MMM boerderijwinkel in Zeewolde, in het restaurant en in de culiwinkel van Ratatouille te Harderwijk en uiteraard bij de Wijngaard Wilgenhorst zelf.

Rosé bubbels uit Zeewolde

De ‘wijnhond’ vindt de druiven ook erg lekker.


4 reacties
Corine

oktober 7, 2017 @ 2:42 pm

Nu drink ik voornamelijk wijnen uit Italië maar soms ga ik wel eens vreemd 😉 Dus als ik deze een keer tegen kom zal ik deze zeker eens proeven.

Hanneke de Jonge

oktober 7, 2017 @ 8:04 pm

We hebben alle wijnen van deze wijngaard geprobeerd en ze waren stuk voor stuk lekker.

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden