Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Wat een leuke uitnodiging kreeg ik van Bord Bia / Irish Food Board, om aanwezig te zijn bij de tweede editie van het Stooffestival Grootmoeders Geheimen in de Kookfabriek te Amsterdam.

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Bord Bia

 

Ierland is voor Nederland een belangrijke leverancier van grasgevoerd rundvlees. En hiervan kunnen wij weer o.a. heerlijke Hollandse stoofpotten maken. De Ierse koeien grazen het grootste gedeelte van het jaar lekker buiten en dat proef je. Laura Crowley van Bord Bia, vertelt tijdens het festival dat de Ierse rundveehouders gemiddeld zo’n 60 koeien hebben. En dat meer dan 50.000 van deze boeren vallen onder een streng gecontroleerd kwaliteitsborg systeem SBLAS. Deze boeren voldoen dus aan hele hoge eisen v.w.b. dierenwelzijn, -gezondheid, traceerbaarheid en milieubescherming.
En in dit najaar wordt de ‘Irish Grass Fed Standard’ geïntroduceerd. Hiermee is Ierland het eerste land ter wereld die met een grasgevoerd kwaliteitskeurmerk komt. Dit keurmerk garandeert ons dat wij Iers kwaliteitsvlees kopen.

 

Stooffestival

 

Bord Bia organiseert dit festival omdat wij in deze bijzondere tijd echt behoeft hebben aan comfortfood. En stoofgerechten zijn dat. Hoe lekker ruikt het wel niet in de keuken als er een pan met stoofvlees lekker lang op het vuur staat te pruttelen. Wellicht heb jij een heerlijk familierecept wat op oma, naar jouw moeder en vervolgens weer naar jou is doorgegeven.
Om de stoofpotten te promoten, is er een echt stoofpotwedstrijd gehouden en de vijf finalisten strijden vandaag op de titel Lekkerste familiestoofpot van Nederland.

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

En al deze vijf stoofgerechten mogen wij gaan proeven vandaag. Hoe verschillend de smaken van stoofgerechten kunnen zijn, wordt nu wel bewezen. Van Japans met pruimen en pastinaak, Italiaans, Iers en een ouderwetse hachee. Alle vijf zijn ze superlekker en voor mij sprongen er twee uit. Het stoofgerecht van de finalist bij mij aan tafel en oma’s hachee van Susan van der Heijden, waarin chocolade en peperkoek in verwerkt is.
De jury bestaande uit topchef Erik de boer, Felix Wilbrink. Gert-Jan Kiers en Laura Crowley waren het unaniem eens dat oma’s stoofgerecht de lekkerste was. Het is het stoofpotje met de minste ingrediënten – maar wel met hele bijzondere ingrediënten – was de topper van de dag.

 

Ierse ambassadeur

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

De Ierse ambassadeur Kevin Kelly, overhandigt de prijs en in zijn speech vertelt hij ons dat stoven met rundvlees een echte Ierse familietraditie is. En de mystery guest blijkt zijn moeder te zijn, die ons de geheimen van een echte Ierse stoofpot verklapt. Hoe leuk is dat!

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Met dit festival is het stoofseizoen 2020 – 2021 begonnen. We kunnen weer lekker gaan stoven deze herfst en winter en met alle tips & tricks die we van de chef-koks en demoslager Gert Jan Kiers kregen, wordt het een heerlijk stooffestijn thuis.
Gert-Jan is groot fan van het Ierse grasgevoerde vlees en van sukade, hij vertelt ons dat dit het fijnste stukje vlees is voor een goed stoofgerecht. Sukade zit tegen de schouder van het rund aan en is daarom ‘werkvlees’. Het bevat veel bindweefsel wat extra smaak geeft aan het stoofvlees. Als je dit vlees lekker lang laat stoven, ontstaat het malste stoofvlees.

 

Avontuur van pure smaken

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Meesterkok Angélique Schmeinck maakt tijdens het festival een prachtig eetbaar kunstwerk. Zo fantastisch om haar aan het werk te zien. En als ze ermee klaar is mogen we allemaal proeven van dit eetbare schilderij. Heerlijk stoofvlees van wangen serveert ze erbij, Man o man, wat is dit lekker. Ze noemt het zelf een avontuur van pure smaken uit verschillende culturen. Nou dat was het.

Het festival is geheel Corona proof ingericht en wij kunnen allen zittend genieten van hetgeen ons voorgeschoteld wordt.

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

Stooffestival Grootmoeders Geheimen

 

Hier vind je de link naar de video van het stooffestival.

 

Ben jij ook zo gek op stoofvlees? Ik heb heel veel lekkere stoofgerechten op de site staan, zoek ze maar eens op. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Ouderwets gestoofde sukadelappen?

 


2 reacties
Ingrid vd Geld

september 16, 2020 @ 4:50 pm

Leuk beschreven. Ik zie het helemaal voor mij en kan het bijna proeven!

Hanneke de Jonge

september 17, 2020 @ 7:48 am

Dankjewel Ingrid, leuk om te vernemen. Gr. Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden