Vis roken zonder rookoven

Vis roken zonder rookoven

Ik wil al zo lang een rookoventje kopen, maar het is er nooit van gekomen. En eigenlijk heb ik al zoveel keukengadgets, dat ik ook niet meer waar ik alles laten moet. Vandaar dat dit rookoventje er waarschijnlijk nog niet gekomen is. Maar ja op een avond had ik toch zin om de zalmfilets die ik gekocht had te gaan roken. Dat kwam eigenlijk omdat ik een BBQ boek van Jord Althuizen aan het lezen was en ineens ontzettende zin in iets gerookts had. Nu had ik wel eens in een kookprogramma op TV gezien dat ze dit in een wok deden. Gewoon proberen dacht ik, wat kan er misgaan? En zo geschiedde, ik ging vis roken zonder rookoven.

 

Vis roken zonder rookoven

 

Heb mijn oudste wok uit een keukenkastje getrokken en vond daar ook nog de deksel van (niet geheel onbelangrijk). Die deksel moet trouwens wel goed aansluiten, zodat er geen rook ontsnappen kan. En ik vond ook nog een rond rooster wat precies in de wok paste. Aluminiumfolie heb ik altijd wel in huis en heb dit voor de zekerheid in de wok gelegd.
Omdat ik geen rookmot in huis had, heb ik een mengsel van 3 eetlepels ongekookte rijst, 3 zakjes thee en 2 eetlepels bruine suiker gebruikt. Ook dit had ik eens voorbij zien komen in een kookprogramma.

 

Als thee heb ik Lapsang souchon genomen, dit is een gerookte zwarte thee uit China, die geeft dan een extra lekkere rooksmaak aan de zalm. Maar je kunt ook gewone thee gebruiken. Dus zo zie je maar dat je met de middelen die je waarschijnlijk wel in huis hebt een lekkere gerookte zalm of andere vissoort kunt bereiden.

 

Vis roken zonder rookoven Vis roken zonder rookoven Vis roken zonder rookoven Vis roken zonder rookoven

 

Hoe ga je te werk

 

Je neemt dus het liefst een oude wok (met deksel) en dikke bodem, een rond rooster en aluminiumfolie. Je bekleedt de bodem van de wok met twee of drie lagen aluminiumfolie, met de glimmende kant boven.
Je knipt de theezakjes open en doet de inhoud in een schaaltje en mengt dit met de rijst en suiker. Dit leg je op het aluminiumfolie. Of je gebruikt twee eetlepels houtmot.
Dan zet je het rooster op.
Zet het keukenraam of deur open en de afzuigkap op de hoogste stand.

 

Wrijf de zalm in met olijfolie en bestrooi met een beetje zeezout. Leg de zalmfilets op het rooster, let de deksel op de wok en zet het vuur aan. Als het begint te roken, zet je het vuur halfhoog en laat je de zalm ongeveer 15-20 minuten roken (afhankelijk van de dikte van de zalm).
Zet het vuur dan uit en laat de zalm nog een paar minuten in de wok met de deksel erop om de rooksmaak er optimaal in te laten trekken.
Haal de zalm dan voorzichtig van het rooster en serveer ze warm of koud.

Vis roken zonder rookoven

 

Zelf gerookte vis

 

Zelf gerookte vis is zo lekker en eigenlijk ook zo simpel, probeer het eens!
Behalve zalmfilets kan je ook een andere vissoort gebruiken zoals heilbot, verse makreel of tonijn. Ik denk dat de vettere vissoorten het beste zullen werken.
Hoe dikker de visfilet, hoe langer je natuurlijk moet roken.
Voor een zalmfilet van ongeveer 150 gram is dit ongeveer 16 minuten. Je wilt dat de vis net gaar is en niet te droog wordt.
Check na 15 minuten hoe ver de vis is door erop te drukken. Als de vis een beetje uit elkaar valt, dan zie je of het gaar is.

 

Vis roken zonder rookoven

 

Ik vond het resultaat van mijn experiment zo geslaagd dat ik het toch wilde delen met jullie.
Het resultaat was een super sappig stukje vis met een heerlijke rooksmaak.
Heb de zalm trouwens met bloemkoolpuree en daslookpesto geserveerd.
Ben benieuwd of jullie hiermee aan de slag gaan. Laat je het mij weten?

Vis roken zonder rookoven

 

 

 


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden