Vol lof over Warmonderhof

Vol lof over Warmonderhof

We hadden de groenten al gegeten tijdens Het Grote Flevoland Diner en hun groenten gekocht op de boerenmarkt van Kemphaan te Almere. Nu gaan we dit tuinbouwbedrijf bezoeken in Dronten. En ik kan je verklappen dat ik vol lof over Warmonderhof ben.

Vol lof over Warmonderhof

De tuinders

 

Isabel Duinisveld en haar partner Idse Billenkamp zijn de tuinders op Warmonderhof. Het bedrijf is een leerbedrijf voor moderne biologisch dynamische boeren in opleiding. Ze bieden vele beroepsmogelijkheden in deze groeiende sector. De studenten die hier voltijd studeren, wonen en werken op deze locatie. De filosofie van Warmonderhof is dat als ze er dag en nacht zijn, ze meer verbinding krijgen met de planten en de bodem. En dit is de essentie van groene boer zijn.
’s Morgens zitten de groene studenten in de klas en ’s middag doen ze de praktijk op in de tuinderij, waar ze enthousiast gemaakt worden voor de vollegronds groenteteelt.

 

Biologisch dynamisch

 

Hoe fijn moet dat voor de studenten zijn om te werken op dit prachtig stuk grond van vijf hectare in de Flevopolder of in de immens grote (4000 m2) kas. Wij mochten aanschouwen hoe de knoflookbollen werden gesorteerd en de teentjes met de hand geplant werden in de grond. Overal op de tuinderij zien we de jonge studenten met veel plezier aan het werk zijn.

Vol lof over Warmonderhof  Vol lof over Warmonderhof  Vol lof over Warmonderhof

Idse laat ons het hele complex zien en vertelt ons hoe ze hier biologisch dynamisch te werk gaan. Er wordt gewerkt volgens de beddenteeltmethode. Het voordeel hiervan is dat er deels machinaal gewerkt kan worden. Een goed teeltplan is heel belangrijk en alles wordt afgestemd op de aarde, plant en kosmos vertelt hij ons.
Er wordt het hele groeiseizoen gezaaid, geplant en geoogst op de volle grond. In de kas, welke voorzien is van zonnepanelen, worden groenten en kruiden geteeld. Hierdoor kunnen ze deze groenten in het voor-, najaar en winter leveren.

 

Groententeelt

Vol lof over Warmonderhof    Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof

Wat mooi om te zien hoe Isabel en Idse vol passie hier aan het werk zijn. En wat prachtig om alle soorten groenten en kruiden te zien bloeien. Het is oktober maar heel veel groenten staan buiten nog te groeien. We zien buiten paarse boerenkool, paarse spruitjes, artisjokken, regenboog snijbiet, cavelo nero, pompoenen, venkel, prei, heel veel koolsoorten, etc., etc. Teveel om op te noemen. We lopen door een veld courgettes die nog volop in bloei staan. En ja die prachtige bloemen, daar zou ik wel iets mee willen doen. Ik vraag daarom of ik de mannelijke bloemen mag plukken (die worden namelijk geen courgettes) en ja hoor dat mag. Daar ga ik natuurlijk iets lekkers van maken.
In de kas zien we o.a. zwarte tomaten, paarse pepertjes, paprika’s, heel veel kruidensoorten, slasoorten zoals wasabi rucola (pittig!).

Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof Vol lof over Warmonderhof

En al dit lekkers wordt geoogst en verkocht natuurlijk. Hierbij helpen de studenten ook. Zij staan met deze prachtige groenten op de zaterdagse boerenmarkten in Almere (Kemphaan) en Amsterdam, de Hofwebwinkel en natuurlijk de Hofwinkel op eigen terrein. Dus jij kunt deze prachtige producten ook kopen!

Vol lof over Warmonderhof

Vol lof over Warmonderhof

 

Warmonderhof beslaat 85 hectare. Naast de tuinderij, is er het gemengde bedrijf: de veeteelt en akkerbouw. Warmonderhof beschikt ook over boerderij/natuurwinkel (Hofwinkel) met o.a. de verse groenten van de tuinderij en kaas en vlees van hun dubbeldoel koeien. De winkel is geopend op donderdagmiddag (13.00-18.30), vrijdagmorgen (8.00 – 13.00) en zaterdagmorgen (8.00 – 13.00).

Vol lof over Warmonderhof

Warmonderhof Tuinbouw
Isabel Duinisveld en Idse Billenkamp
Wisentweg 20
8251 PC Dronten
tuinbouw@warmonderhof.nl


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden