Wagyu rundvlees

Wagyu rundvlees

Wil jij met de feestdagen echt uitpakken dan is Wagyu rundvlees een echte verwennerij. Niet goedkoop, maar dan serveer je wel het beste rundvlees wat er te koop is. Dit is vlees voor de echte liefhebber!

 

Wagyu rundvlees

 

Wagyu (spreek uit als wakjoe) is een samenvoegsel van Wa (dit betekent Japanse) en gyu (dit betekent rund). Japans rundvlees dus. Dit vlees is niet meer weg te denken op de menukaart van de restaurants, maar ook thuis kan je het bereiden. Wagyu vlees behoort tot de absolute top en heeft een luxe en zeer exclusief karakter en een uitstekende kwaliteit.
Erg kostbaar, dat wel, maar dan heb je ook wat!

 

Het vlees staat bekend om zijn marmering, dit geeft het zijn unieke en onderscheidende smaak en structuur. Zo’n steak is echt anders en niet te vergelijken met andere steaks. Door deze marmering is het vlees erg mals. Die marmering wordt gemeten middels een bepaalde score. Hoe hoger die score, hoe beter de kwaliteit.

 

Japanse runderen

Wagyu rundvlees

De wagyu runderen worden al eeuwenlang gefokt in Japan. Deze runderen worden via ras, bloedlijn en geografie nagetrokken. Elk rund krijgt een geboortecertificaat waarmee de bloedlijn te herleiden is. Het Japanse Wagyu rundvlees is het neusje van de zalm en een van de belangrijkste kenmerken voor de kwaliteit zijn de genen van deze runderen.
Er gaan verhalen rond dat deze runderen gemasseerd zouden worden, bier te drinken krijgen en dat ze klassieke muziek te horen krijgen. Ik denk dat dit allemaal fabels zijn, wat denken jullie? Ze zullen vast goed verzorgd worden, want het zijn kostbare runderen.

 

Factoren die invloed hebben op de vetmarmering van de runderen is het dieet en lichaamsbeweging. De Wagyu runderen worden vanaf de tiende maand gevoed volgens een uitgebalanceerd dieetprogramma. Dit duurt tot ongeveer de 28e-30e maand. Deze voeding en periode heeft invloed op de hoeveelheid intramusculair vet.

 

Vetmarmering

Wagyu rundvlees

Vetmarmering oftewel intramusculair vet ontstaat als vet zich in de spier ophoopt. Er is dan sprake van streepjes vetdooradering door het spiervlees. Dit maakt het vlees sappig en geeft het veel smaak. De hoeveelheid vetmarmering is afhankelijk van het ras van het rund, het voer en de leefomgeving.
Het Wagyu vlees staat bekend om de extreme hoeveelheid vetmarmering. Deze vetmarmering wordt vastgesteld middels een BMS-score wat ligt tussen de 1 en 12. De hoogste score is 12 en dit vlees is bijna wit.
Schrik niet van al dat vet, dit vet schijnt vol te zitten met goede vetzuren. Die zorgen ervoor dat het LDL_gehalte (de slechte cholesterol) van je bloed lager wordt. Gezond en lekker vet dus!

 

Prijskaartje Wagyu rundvlees

 

Wagyu vlees is duur! En hoe beter het vlees, hoe hoger het prijskaartje eraan. Maar als je eens iets bijzonders wilt serveren, dan koop je Wagyu vlees. Door het vet is het vlees zachter en heeft het meer smaak. Deze smaak kan heftig zijn, je moet er wel van houden. Is het de prijs wel waard vraag jij je misschien af? Dat is heel persoonlijk.
Jouw slager verkoopt het waarschijnlijk niet, je kunt dit vlees daarom het beste online bestellen.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden