Weekendje genieten in Gorinchem

Weekendje genieten in Gorinchem

Manlief en ik gaan een weekendje genieten in Gorinchem. Wij zijn uitgenodigd om te verblijven in het nieuwste Van der Valk Hotel in Gorinchem en vandaar uit gaan we een
de vestingstad bezoeken. Gorinchem oftewel ‘Gorcum’ was door de ANWB in 2021 uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland.
Wij parkeren de auto in de Kazerneplein parkeergarage op 5 minuten lopen van de binnenstad. Eerst gaan we naar de VVV gevestigd in het prachtige oude gemeentehuis op de Grote Markt. We gaan met een gids op pad om de historische binnenstad van Gorcum met haar te verkennen. Je kunt bij de VVV ook kaarten met wandelroutes halen en zelf op ontdekkingstocht gaan.

Weekendje genieten in Gorinchem

 

Vestingstad

 

Gorinchem is een vestingstad met een rijk verleden. Volgens onze gids Renate is het de grootste vestingstad van ons land die nog helemaal intact is gebleven. De wallen zijn bewaard gebleven net zoals de vele verdedigingswerken en prachtige oude huizen die allemaal gerenoveerd zijn. Elk monumentaal pand kent een rijke geschiedenis. De oude binnenstad is prachtig groen met kastanjes en platanen en net buiten de wallen liggen de rivieren de Linge en Merwede met een prachtig zicht over de uiterwaarden.

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem
Het centrum heeft ook een gezellige haven en heel veel kleine pittoreske steegjes en het Hugo de Groot poortje op de Grote Markt, waardoor Hugo de Groot in 1621 ontsnapt is.
Na de ontdekkingstocht door de stad drinken we een kopje koffie bij Restaurant ’t Oude Stadthuys aan de Grote Markt 17. Dit restaurant met prachtig terras is ook gevestigd in het vroegere stadhuis van Gorinchem.
Op die gezellige Grote Markt vind je trouwens diverse restaurants en terrassen en Venezia ijs waar wij een heerlijk ijsje gaan halen.

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem

Weekendje genieten in Gorinchem

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem

Na deze stevige wandeling hebben we honger gekregen en gaan op aanraden naar De Wijnboutique aan de pittoreske Lingehaven. In deze intieme wijnbar worden wij ontzettend vriendelijk ontvangen door de sommelier en eigenaresse Alicia.
Zij vertelt ons dat er 35 soorten wijn per glas besteld kunnen worden. De keuze is reuze en we laten ons graag door haar verassen in de keuze van de fijne gerechtjes met de bijpassende wijnen. ‘Sip back and relax…’ is de slogan hier en dat gaan we graag doen.

 

Lunch met wijn

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem

Alicia schenkt ons alvast een Luc Pirlet rosé bubbels in. Nou dat belooft al veel goeds!
We starten met drie verschillende pincho’s: tonijntartaar met limoen aioli en een ansjovis, paling met eendenlever en appelstroop en een pan tostado met Serano, groene asperge en ei.
We hebben de pincho’s en de wijn nog niet op en daar verschijnt ze weer met een fles Nederlandse wijn de Bilderhof Johanniter, een verrassend fris en droge wijn die heel goed samengaat met de Jet’s kroketjes. Deze kroket is goed gevuld met garnaaltjes en wordt geserveerd met een lekkere whiskysaus.

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem

De volgende wijn is voor ons echt een klapper, het is de Verus sauvignon blanc uit Slovenië. Een expressieve, frisse en volle witte wijn met heel veel smaak.
Erbij eten we een zalmtartaarrolletje met wortel, yuzu, sesam en passievrucht. Perfect gerecht met perfecte wijncombinatie!

We raken al aardig vol en laten weten dat we nog voor een gerechtje willen gaan. Buikspek met rendang, rijst, taugé, radijs en sojaschuim wordt het en tjonge wat een fantastisch gerecht is dit ook.
Voor mij een Costaripa RosaMara Valtènesi een stevige droge rosé erbij en voor de heren een Nerello Mascalese Aulico een bijzondere volle en krachtige rode wijn uit Sicilië.

Nou bistro/wijnbar De Wijnboutique is een schot in de roos. De combinatie van gerechten met de bijzondere wijnen erbij staat voor genieten. We gaan er graag nog een keer naar toe om nog meer gerechtjes en wijnen te proberen. Het zou ons zelfs het uur rijden waard zijn!

 

Winkels

https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/

Met volle buik willen we toch nog langs de winkels aan de Langendijk en Burgstraat. Hier bevinden zicht hele leuke winkels, boetiekjes, delicatessezaken en restaurantjes.
Wij gaan naar binnen bij Kaatje Jans Bliekenstad op de Langendijk 13. Hier verkopen ze vers gesneden ambachtelijke vleeswaren, zelfgemaakte salades, dips en andere heerlijkheden, heel veel lekkere kazen, vers gebrande nootjes, bonbons en natuurlijk goede wijnen erbij.

https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/ https://www.dewijnboutique.nl/

Bij patisserie en bakkerij Sweet Ima op Langendijk 22, kan je in het café genieten van het gebak of zalige chocolade.
Voor koffie en thee met iets lekkers kan je ook naar bij La Blique op Langendijk 91a. Er is een terrasje aan de waterkant, met uitzicht op de gracht.
Bij Gusto op Langendijk 42 koop je de lekkerste koffie- en theesoorten. Maar ze verkopen ook koffieapparaten, barista tools, leuke serviezen en chocolade.
Bij Bar Timber op Langedijk 23 kan je heerlijke cocktails, trendy drankjes, bijzondere wijnen en speciaalbieren drinken.

Weekendje genieten in Gorinchem Weekendje genieten in Gorinchem

Weekendje genieten in Gorinchem

 

Mocht je nog langer in Gorinchem willen verblijven dan kan je hiervandaan nog leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Slot Loevestein, Fort Vuren en het vestingstadje Woudrichem. Ontdek deze Vestingdriehoek vanuit Gorinchem met de veerdiensten die vanaf Buiten de Waterpoort varen.


4 reacties
Jacqueline Hofland

juli 27, 2023 @ 4:37 pm

Echt inspirerend, je krijgt onmiddellijk zin om een uitje naar Gorinchem te plannen

Hanneke de Jonge

juli 27, 2023 @ 4:45 pm

Leuk Jacqueline, dankjewel. Dat is ook de bedoeling ervan 🙂
Groetjes, Hanneke

Ingrid

juli 28, 2023 @ 9:54 am

Wat een prachtige beschrijving Hanneke! Heel Gorinchem goed op de kaart gezet.

Hanneke de Jonge

juli 28, 2023 @ 11:25 am

Dankjewel Ingrid, leuk om te horen. Het was er ook prachtig, we hebben genoten.
Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden