Welk vlees gebruik je voor pulled pork

Welk vlees gebruik je voor pulled pork

Pulled pork is momenteel razend populair. Wist je dat jij dit heel makkelijk zelf kunt maken? Je kunt het zowel op de barbecue of in de oven bereiden. Maar welk vlees gebruik je voor pulled pork?

 

Pulled pork

 

Heerlijke pulled pork, gekruid of gemarineerd zoals jij dit wilt. Maar wat is nu precies pulled pork? Het is langzaam gegaard vlees wat urenlang op lage temperatuur bereid wordt. Dit kan in de oven, op de barbecue en zelfs ook in een slowcooker gebeuren. Het vlees wordt dan zo door en door gaar, dat je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken (pulled). Als je pulled pork op de barbecue bereidt, dan krijg je wel de meeste smaak aan het vlees. Lekkere rokerige pulled pork is niet te versmaden. Naast dat dit vlees super lekker is, kan je er ook nog van alles van maken. Niet alleen heel erg lekker op een broodje met een koolsalade, maar ook heerlijk op een pizza, een wrap of over tortillachips of maak er een heerlijke lasagne van.

Welk vlees gebruik je voor pulled pork

 

Welk vlees gebruik je voor pulled pork?

 

Voordat je pulled pork gaat maken, moet je eerst op zoek naar het juiste vlees. Er zijn verschillende delen van een varken wat je hiervoor gebruiken kunt. Het vlees mag niet te vet zijn, maar wel voldoende bindweefsel bevatten. En gebruik je vlees met of zonder bot? Met bot heeft veel langer nodig om te garen, maar geeft wel meer smaak aan het vlees.

Welk vlees gebruik je voor pulled pork

Het meest gebruikte vlees komt van de nek, schouder en schouderblad. In Amerika verdelen ze dit vlees in Boston Butt (is nek en bovenkant schouder) en de Picnic (is schouder richting poot). Deze stukken vlees zal je niet gauw bij de slager zien liggen, bestel het daarom online.
Als alternatief kan je ook procureur gebruiken, wellicht dat jouw slager dit wel heeft. Procureur is ook het vlees van de hals en schouder en is mooi doorregen. Dit vetgehalte geeft veel smaak en een zachte bite.
Het lekkerst is als het vlees een laagje vet heeft. Dit zal gedurende de langzame en lange garing ervoor zorgen dat het vlees extra zacht wordt.

Welk vlees gebruik je voor pulled pork

 

Kruiden

 

Waarmee ga je het vlees kruiden. Behalve peper en zout, is (gerookte) paprika, cayennepeper, komijnpoeder en bruine suiker een goed mengsel om het vlees mee te kruiden. Maar er zijn veel rubs  te koop waar je ook op los kunt gaan.

 

Bereiding

 

Reken op ongeveer 200 tot 250 gram vlees per persoon.
Als je het vlees gekruid hebt, kan je aan de slag.
In de oven: verwarm de oven voor op 220°C en leg het vlees in een grote ovenschaal en schuif dit in de hete oven. Als het vlees na ongeveer 30 minuten rondom bruin is, verlaag je de temperatuur naar 150°C. Pak het vlees goed in aluminiumfolie en giet 300 ml water in de ovenschaal. Laat het op deze manier zes uur garen.
Haal het aluminiumfolie dan van het vlees, zet de oven weer op 220°C en rooster het vlees tot het krokant is van de buitenkant in ongeveer 10 minuten.
Haal het vlees uit de oven en laat weer ingepakt in folie 30 minuten rusten.

 

Op de barbecue: hier vind je hoe je de perfecte pulled pork maakt op de barbecue.

 

Nadat je de pulled pork hebt laten rusten, is het tijd om met twee vorken het vlees uit elkaar te halen. Dit gaat heel erg makkelijk omdat het vlees super gaar is.
Serveer de pulled pork op broodjes met een lekkere coleslaw erop.

Welk vlees gebruik je voor pulled pork

 

Lees ook mijn blog over alle soorten varkensvlees.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden