Welke herfstgroente zijn er?

Welke herfstgroente zijn er?

We hebben een prachtige nazomer gehad, zoals ze zo mooi in Amerika verwoorden een Indian Summer. En ondanks dat we nog steeds genieten van mooi weer is de zomer nu toch echt voorbij. De tuinen worden gesnoeid, het tuinmeubilair opgeborgen en de barbecues – die overuren gedraaid hebben – schoongeboend en weggezet. De blaadjes aan de bomen gaan verkleuren, de herfst komt eraan. Geen zomerkost meer, tijd voor herfstmenu’s zoals een lekkere maaltijdsoep, stoofpotje en stevige stamppotten.

 

Doordat de meeste fruitsoorten en groentes het hele jaar verkrijgbaar zijn, vergeten we dat ze elk soort zijn eigen seizoen heeft. Als ze in het seizoen zijn komen ze uit de volle grond, zijn daardoor verser, vol vitaminen en niet onbelangrijk goedkoper.

 

Welke herfstgroente zijn er?

De herfst schenkt ons namelijk heel veel voedzame najaarsgroenten zoals aardperen, bleekselderij, knolselderij, koolrabi, pastinaak, paprika, rode kool, rucola, schorseneren, snijbonen, spinazie, spruitjes, venkel en wortelen.

Van het fruit de appels, bramen, druiven en peren, dus geniet ervan.

Appels, peren, pruimen en bramen zijn vezelrijk en bevatten ontzettend veel vitaminen.

 

Het symbool voor de herfsttijd is zonder twijfel de pompoen. De kleurrijke pompoenen zijn zeer vezelrijk en een goede bron van vitamines.

Net als wortels, rapen en knollen, is de (chioggia)biet een heerlijke en herfstgroente met zijn prachtige kleuren. Je kunt bietjes bijvoorbeeld roosteren.

Spruitjes zijn net zoals biet ook zeer rijk aan voedingsstoffen en vezels.

 

Naast bovenstaande voorbeelden, valt er natuurlijk nog veel meer lekkers te krijgen tijdens de herfst.

De ‘R’ is in de maand en de Zeeuwse mosselen zijn nu op hun best! Bovendien zijn ze supergezond: geniet ervan zo vaak je kunt!

Vanaf begin oktober zijn ze er weer volop: paddenstoelen die maken van het simpelste gerecht iets heel verfijnds.

Het eerste wild is ook weer beschikbaar. Wilde eend en patrijs komen het eerst, daarna volgen hert en everzwijn, haas en fazant.
Haal dus inspiratie uit dit fantastisch seizoen, vergeet je herfstblues en ga aan de slag met deze heerlijke kookideeën.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden