Welke rijstsoorten zijn er

Welke rijstsoorten zijn er

Welke rijstsoorten zijn er, wat is het verschil, hoe kook je ze en wat doe je ermee?
Rijst is afkomstig van een bepaald grassoort en wordt al eeuwenlang verbouwd en geconsumeerd, hetzij als hoofd- of bijgerecht. Er zijn wel meer dan 8000 verschillende soorten rijst.
Over de hele wereld wordt rijst gegeten of het nu in het Azië is in Oosterse gerechten is of in Europa zoals de Italiaanse risottorijst en de Spaanse de paellarijst.
Ondanks dat rijst koolhydraten bevat, is het een gezonde maaltijd. En natuurlijk is zilvervliesrijst gezonder voor je dan witte rijst.
Er zijn tegenwoordig zoveel rijstsoorten te koop in de supermarkt en natuurwinkels, dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet, met daarbij natuurlijk lekkere recepten.

Welke rijstsoorten zijn er

Witte rijst
De gewone witte rijst is rijst ontdaan van de ‘vlies’ waardoor het veel minder voedingsstoffen heeft en neutraal van smaak is. Omdat het weinig smaak heeft, past het uitstekend als bijgerecht bij pittige gerechten. De witte rijst is meestal langkorrelig en droogkokend.
In tegenstelling tot wat er wel beweerd werd is witte rijst wel goed voor je, het bevat namelijk veel vitamines en mineralen, redelijke hoeveelheid eiwitten en nauwelijks suiker of vet. Witte rijst wordt ook wel Surinaamse rijst genoemd.
Deze rijstsoort heb ik gebruik in het gerecht: Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst

Welke rijstsoorten zijn er

Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst – ook wel bruine rijst of volkoren rijst genoemd – is de minst ‘bewerkte’ rijst. Het bevat nog de kiemen en zemelen en is daarom een gezonde rijst, rijk aan vezels en voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is meestal langkorrelig en droogkokend en heeft een iets langere kooktijd nodig dan de witte rijst.
Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak.
Ik heb lekkere recepten met zilvervliesrijst voor je. Wat dacht je van een Vegetarische ovenschotel met aubergines

Welke rijstsoorten zijn er

Pandanrijst
Pandanrijst is witte rijst die gekookt is met de aromatische bladeren van de Pandan.
De smaak van pandanrijst lijkt veel op die van de jasmijnrijst.
Het is een droogkokend rijstsoort met een lange en stevige korrel.

Welke rijstsoorten zijn er

Jasmijnrijst
Jasmijnrijst – ook wel parfumrijst genoemd – komt van oorsprong uit Thailand maar wordt tegenwoordig ook in andere landen verbouwd. Deze rijst wordt wel eens verward met de Pandanrijst, maar is een andere rijst.
Het is een langkorrelige droogkokende rijst die een subtiele bloemenaroma heeft welke goed samengaat met pittige schotels.

Welke rijstsoorten zijn er

Basmatirijst
Basmatirijst is een witte of volkoren langkorrelige droogkokende rijst. Het is een zeer aromatische rijst met veel smaak. Zeer geschikt voor Oosterse en kruidige gerechten. Deze Babi Ketjap wordt geserveerd met Basmatirijst.

Welke rijstsoorten zijn er

Sushirijst
Sushirijst – oftewel Japanse rijst – heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze na het koken zo plakkerig wordt door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Daarom is deze rijst zo geschikt voor het maken van sushi.
Hier vind je een recept voor een Sushi rijstsalade

Welke rijstsoorten zijn er

Risottorijst
Risottorijst is een verzamelnaam voor alle Italiaanse rijstsoorten die gebruikt kunnen worden om risotto te maken. Het is een grote bijna rondkorrelige lichtklevende rijst, welke tijdens het bereiden veel vocht opneemt maar toch stevig blijft.
De bekendste risottorijst is de Arborio rijst, deze geeft een mooie romige risotto.
Andere soorten zijn de Carnaroli, Roma, Baldo en Padano.
Risottorijst wordt in kwaliteit geclassificeerd; de beste is superfino, dan fino, semi-fino en commune. Let op de verpakking of dit erop staat.
Risotto bereiden vergt aandacht, je moet er bij blijven om het garen in de gaten te houden.
Probeer eens deze Zeekraalrisotto van Sergio Hermans

Welke rijstsoorten zijn er

Paellarijst
Paellarijst is een korte dikke Spaanse rijstsoort met een groot absorberend vermogen. Als de rijst iets afkoelt gaan de korrels aan elkaar plakken maar wordt niet te plakkerig.
De bekendste paellarijstsoorten zijn de Valenciarijst en de Granza.
De paellarijst lijkt op de risottorijst en kunnen in beide gerechten gebruikt worden.
Ik heb een lekker recept van Paella met groene asperges, bonen en doperwten voor je.

Welke rijstsoorten zijn er

Dessertrijst
Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt. Deze rijst wordt gebruikt voor het bereiden van rijstpudding, rijstevlaai en rijstepap. Maak er eens deze Rijstpudding met sinaasappelmarmelade mee.

Welke rijstsoorten zijn er

Rode rijst
Rode rijst is een langkorrelige aromatische droogkokende rijst met een rood vliesje. Oorspronkelijk komt deze rijst uit de Himalaya maar de rijst wordt ook in de Franse Camargue verbouwd en heet dan Riz rouge de Camargue.
Rode rijst is dan ook een van de gezondste rijstsoorten die je kunt nemen. Ik heb een heerlijk en gezond recept voor je met rode rijst: Buddha bowl

Welke rijstsoorten zijn er

Zwarte rijst
Zwarte rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd, omdat ooit in China alleen de keizer zwarte rijst mocht eten. Er zijn zwarte rijstsoorten met een droge korrel en er bestaat ook zwarte ‘plak’rijst. Net als bij rode rijst bevat de zwarte rijstkorrel anthocyanen, maar dan in hogere concentraties. Deze anthocyanen zorgen voor de ‘zwarte’ kleur. Qua voedingswaarde is zwarte rijst een goede keuze. Zwarte rijst kan je gebruiken in hartige of zoete gerechten. De smaak van zwarte rijst is intenser maar ook iets zoeter en nootachtig.
Probeer eens deze Zwarte rijstsalade

Welke rijstsoorten zijn er

Gele rijst
Gele rijst is witte rijst welke is voorgekookt met een gele kleurstof zoals kurkuma.
Er bestaan rijstsoorten die met saffraan gekleurd en gearomatiseerd zijn, dit is dan wel een dure versie van de gele rijst. Natuurlijk kan je zelf gele rijst maken door kurkuma en/of saffraan mee te koken met witte rijst.
Omdat de rijst voorgekookt is, is gele rijst een snelkokende rijst. Ik heb een lekker en makkelijk recept voor je met gele rijst, namelijk deze Gele rijst met chorizo, prei en paddenstoelen.

Welke rijstsoorten zijn er

Wilde rijst
Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar is het zaad van een grassoort uit moerassen van de Verenigde Staten. Wilde rijst wordt daarom ook wel Indiaanse rijst genoemd, omdat de Indianen dit al heel lang als voedsel gebruik(t)en. Het wordt tegenwoordig geteeld in rijstvelden. Omdat de wilde rijst een lange kooktijd heeft en het een prijzige rijst is, wordt het veelal gecombineerd met andere rijstsoorten om de kooktijd en prijs te verminderen.
De rijst heeft een donkerbruine kleur en een lange slanke korrel. Het is arm aan koolhydraten en rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Daarom een gezonde keuze.

Welke rijstsoorten zijn er

Meergranenrijst
Meergranen rijst is geen rijstsoort maar een mengsel van diverse rijstsoorten zoals witte rijst, zilvervliesrijst, wilde rijst, tarwe en gerst.

 

Snelkookrijst
Snelkookrijst is voorgekookte rijst, welke daarna weer gedroogd wordt. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk. Snelkookrijst is er in diverse soorten zoals witte rijst en/of zilvervliesrijst. Op de verpakking staat vermeld om welke rijstsoort het gaat.

Welke rijstsoorten zijn er

Notenrijst
Notenrijst is geen rijstsoort maar een rijst (zoals bijvoorbeeld witte rijst of zilvervliesrijst) waaraan noten en zaden zijn toegevoegd voor extra smaak en bite. Hierdoor wordt de rijst extra vullend en gezonder door de extra vitaminen, mineralen en gezonde vetten.
Je kunt natuurlijk ook zelf een notenrijst samenstellen, door noten en/of zaden naar eigen smaak toe te voegen.

 

Rijst koken
Lees op de verpakking hoe de rijst het beste bereid kan worden. Gebruik altijd voldoende water, rijst heeft de neiging om veel water te absorberen. Je kunt rijst in een pan koken, voeg een beetje zout toe aan het water en doe een deksel op de pan. Kook de rijst niet op een te hoog vuur. Witte rijstsoorten koken sneller (15-20 minuten) dan zilvervliesrijst. Rode, zwarte en wilde rijstsoorten hebben meestal een behoorlijk lange kooktijd nodig (45-60 minuten). Het helpt als je deze rijst na het schoonspoelen een tijd laat weken, dit verkort de kooktijd.

 

Rijstkoker
Je kunt natuurlijk ook een speciale rijstkoker gebruiken om rijst te bereiden. Met deze pan kan rijst koken niet mislukken. Mocht je veel rijst eten, dan is dit zeker een aanrader. Laat je goed informeren over deze pannen, ze zijner namelijk in verschillende soorten en prijsklassen.
De pan hoef je niet alleen voor het koken van rijst te gebruiken, je kunt er ook nog andere gerechten in bereiden zoals stoofgerechten of soep.

 

Magnetron
Je kunt rijst zelfs koken in een magnetron. Dit gaat een stuk sneller dan in een pan. Doe de rijst met water in een glazen schaal, dek dit af met bijvoorbeeld magnetronfolie en zet de magnetron aan. Binnen 10 minuten is je rijst gaar.

 

Met dank aan Lassie die mij verschillende rijstsoorten heeft toegestuurd.


3 reacties
Danny

april 11, 2018 @ 6:01 pm

Ik mis een rijst soort er is nu ook een paarse rijst soort kunt u daar meer info van vinden het soort heet jesburry of iets dergelijks

Hanneke de Jonge

april 12, 2018 @ 10:02 am

Beste Danny, paarse rijst (Jesburry) is door een Chinese wetenschappers ontwikkelde genetisch gemodificeerde rijst. Deze is nog niet echt te koop voor ons en de vraag is of dit wel zal gebeuren. Mvg, Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden