Welke rijstsoorten zijn er

Welke rijstsoorten zijn er

Welke rijstsoorten zijn er, wat is het verschil, hoe kook je ze en wat doe je ermee?
Rijst is afkomstig van een bepaald grassoort en wordt al eeuwenlang verbouwd en geconsumeerd, hetzij als hoofd- of bijgerecht. Er zijn wel meer dan 8000 verschillende soorten rijst.
Over de hele wereld wordt rijst gegeten of het nu in het Azië is in Oosterse gerechten is of in Europa zoals de Italiaanse risottorijst en de Spaanse de paellarijst.
Ondanks dat rijst koolhydraten bevat, is het een gezonde maaltijd. En natuurlijk is zilvervliesrijst gezonder voor je dan witte rijst.
Er zijn tegenwoordig zoveel rijstsoorten te koop in de supermarkt en natuurwinkels, dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet, met daarbij natuurlijk lekkere recepten.

Welke rijstsoorten zijn er

Witte rijst
De gewone witte rijst is rijst ontdaan van de ‘vlies’ waardoor het veel minder voedingsstoffen heeft en neutraal van smaak is. Omdat het weinig smaak heeft, past het uitstekend als bijgerecht bij pittige gerechten. De witte rijst is meestal langkorrelig en droogkokend.
In tegenstelling tot wat er wel beweerd werd is witte rijst wel goed voor je, het bevat namelijk veel vitamines en mineralen, redelijke hoeveelheid eiwitten en nauwelijks suiker of vet. Witte rijst wordt ook wel Surinaamse rijst genoemd.
Deze rijstsoort heb ik gebruik in het gerecht: Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst

Welke rijstsoorten zijn er

Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst – ook wel bruine rijst of volkoren rijst genoemd – is de minst ‘bewerkte’ rijst. Het bevat nog de kiemen en zemelen en is daarom een gezonde rijst, rijk aan vezels en voedingsstoffen. Zilvervliesrijst is meestal langkorrelig en droogkokend en heeft een iets langere kooktijd nodig dan de witte rijst.
Zilvervliesrijst heeft een nootachtige smaak.
Ik heb lekkere recepten met zilvervliesrijst voor je. Wat dacht je van een Vegetarische ovenschotel met aubergines

Welke rijstsoorten zijn er

Pandanrijst
Pandanrijst is witte rijst die gekookt is met de aromatische bladeren van de Pandan.
De smaak van pandanrijst lijkt veel op die van de jasmijnrijst.
Het is een droogkokend rijstsoort met een lange en stevige korrel.

Welke rijstsoorten zijn er

Jasmijnrijst
Jasmijnrijst – ook wel parfumrijst genoemd – komt van oorsprong uit Thailand maar wordt tegenwoordig ook in andere landen verbouwd. Deze rijst wordt wel eens verward met de Pandanrijst, maar is een andere rijst.
Het is een langkorrelige droogkokende rijst die een subtiele bloemenaroma heeft welke goed samengaat met pittige schotels.

Welke rijstsoorten zijn er

Basmatirijst
Basmatirijst is een witte of volkoren langkorrelige droogkokende rijst. Het is een zeer aromatische rijst met veel smaak. Zeer geschikt voor Oosterse en kruidige gerechten. Deze Babi Ketjap wordt geserveerd met Basmatirijst.

Welke rijstsoorten zijn er

Sushirijst
Sushirijst – oftewel Japanse rijst – heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze na het koken zo plakkerig wordt door het hoge percentage zetmeel in de rijst. Daarom is deze rijst zo geschikt voor het maken van sushi.
Hier vind je een recept voor een Sushi rijstsalade

Welke rijstsoorten zijn er

Risottorijst
Risottorijst is een verzamelnaam voor alle Italiaanse rijstsoorten die gebruikt kunnen worden om risotto te maken. Het is een grote bijna rondkorrelige lichtklevende rijst, welke tijdens het bereiden veel vocht opneemt maar toch stevig blijft.
De bekendste risottorijst is de Arborio rijst, deze geeft een mooie romige risotto.
Andere soorten zijn de Carnaroli, Roma, Baldo en Padano.
Risottorijst wordt in kwaliteit geclassificeerd; de beste is superfino, dan fino, semi-fino en commune. Let op de verpakking of dit erop staat.
Risotto bereiden vergt aandacht, je moet er bij blijven om het garen in de gaten te houden.
Probeer eens deze Zeekraalrisotto van Sergio Hermans

Welke rijstsoorten zijn er

Paellarijst
Paellarijst is een korte dikke Spaanse rijstsoort met een groot absorberend vermogen. Als de rijst iets afkoelt gaan de korrels aan elkaar plakken maar wordt niet te plakkerig.
De bekendste paellarijstsoorten zijn de Valenciarijst en de Granza.
De paellarijst lijkt op de risottorijst en kunnen in beide gerechten gebruikt worden.
Ik heb een lekker recept van Paella met groene asperges, bonen en doperwten voor je.

Welke rijstsoorten zijn er

Dessertrijst
Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt. Deze rijst wordt gebruikt voor het bereiden van rijstpudding, rijstevlaai en rijstepap. Maak er eens deze Rijstpudding met sinaasappelmarmelade mee.

Welke rijstsoorten zijn er

Rode rijst
Rode rijst is een langkorrelige aromatische droogkokende rijst met een rood vliesje. Oorspronkelijk komt deze rijst uit de Himalaya maar de rijst wordt ook in de Franse Camargue verbouwd en heet dan Riz rouge de Camargue.
Rode rijst is dan ook een van de gezondste rijstsoorten die je kunt nemen. Ik heb een heerlijk en gezond recept voor je met rode rijst: Buddha bowl

Welke rijstsoorten zijn er

Zwarte rijst
Zwarte rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd, omdat ooit in China alleen de keizer zwarte rijst mocht eten. Er zijn zwarte rijstsoorten met een droge korrel en er bestaat ook zwarte ‘plak’rijst. Net als bij rode rijst bevat de zwarte rijstkorrel anthocyanen, maar dan in hogere concentraties. Deze anthocyanen zorgen voor de ‘zwarte’ kleur. Qua voedingswaarde is zwarte rijst een goede keuze. Zwarte rijst kan je gebruiken in hartige of zoete gerechten. De smaak van zwarte rijst is intenser maar ook iets zoeter en nootachtig.
Probeer eens deze Zwarte rijstsalade

Welke rijstsoorten zijn er

Gele rijst
Gele rijst is witte rijst welke is voorgekookt met een gele kleurstof zoals kurkuma.
Er bestaan rijstsoorten die met saffraan gekleurd en gearomatiseerd zijn, dit is dan wel een dure versie van de gele rijst. Natuurlijk kan je zelf gele rijst maken door kurkuma en/of saffraan mee te koken met witte rijst.
Omdat de rijst voorgekookt is, is gele rijst een snelkokende rijst. Ik heb een lekker en makkelijk recept voor je met gele rijst, namelijk deze Gele rijst met chorizo, prei en paddenstoelen.

Welke rijstsoorten zijn er

Wilde rijst
Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar is het zaad van een grassoort uit moerassen van de Verenigde Staten. Wilde rijst wordt daarom ook wel Indiaanse rijst genoemd, omdat de Indianen dit al heel lang als voedsel gebruik(t)en. Het wordt tegenwoordig geteeld in rijstvelden. Omdat de wilde rijst een lange kooktijd heeft en het een prijzige rijst is, wordt het veelal gecombineerd met andere rijstsoorten om de kooktijd en prijs te verminderen.
De rijst heeft een donkerbruine kleur en een lange slanke korrel. Het is arm aan koolhydraten en rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Daarom een gezonde keuze.

Welke rijstsoorten zijn er

Meergranenrijst
Meergranen rijst is geen rijstsoort maar een mengsel van diverse rijstsoorten zoals witte rijst, zilvervliesrijst, wilde rijst, tarwe en gerst.

 

Snelkookrijst
Snelkookrijst is voorgekookte rijst, welke daarna weer gedroogd wordt. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk. Snelkookrijst is er in diverse soorten zoals witte rijst en/of zilvervliesrijst. Op de verpakking staat vermeld om welke rijstsoort het gaat.

Welke rijstsoorten zijn er

Notenrijst
Notenrijst is geen rijstsoort maar een rijst (zoals bijvoorbeeld witte rijst of zilvervliesrijst) waaraan noten en zaden zijn toegevoegd voor extra smaak en bite. Hierdoor wordt de rijst extra vullend en gezonder door de extra vitaminen, mineralen en gezonde vetten.
Je kunt natuurlijk ook zelf een notenrijst samenstellen, door noten en/of zaden naar eigen smaak toe te voegen.

 

Rijst koken
Lees op de verpakking hoe de rijst het beste bereid kan worden. Gebruik altijd voldoende water, rijst heeft de neiging om veel water te absorberen. Je kunt rijst in een pan koken, voeg een beetje zout toe aan het water en doe een deksel op de pan. Kook de rijst niet op een te hoog vuur. Witte rijstsoorten koken sneller (15-20 minuten) dan zilvervliesrijst. Rode, zwarte en wilde rijstsoorten hebben meestal een behoorlijk lange kooktijd nodig (45-60 minuten). Het helpt als je deze rijst na het schoonspoelen een tijd laat weken, dit verkort de kooktijd.

 

Rijstkoker
Je kunt natuurlijk ook een speciale rijstkoker gebruiken om rijst te bereiden. Met deze pan kan rijst koken niet mislukken. Mocht je veel rijst eten, dan is dit zeker een aanrader. Laat je goed informeren over deze pannen, ze zijner namelijk in verschillende soorten en prijsklassen.
De pan hoef je niet alleen voor het koken van rijst te gebruiken, je kunt er ook nog andere gerechten in bereiden zoals stoofgerechten of soep.

 

Magnetron
Je kunt rijst zelfs koken in een magnetron. Dit gaat een stuk sneller dan in een pan. Doe de rijst met water in een glazen schaal, dek dit af met bijvoorbeeld magnetronfolie en zet de magnetron aan. Binnen 10 minuten is je rijst gaar.

 

Met dank aan Lassie die mij verschillende rijstsoorten heeft toegestuurd.


23 reacties
Danny

april 11, 2018 @ 6:01 pm

Ik mis een rijst soort er is nu ook een paarse rijst soort kunt u daar meer info van vinden het soort heet jesburry of iets dergelijks

Hanneke de Jonge

april 12, 2018 @ 10:02 am

Beste Danny, paarse rijst (Jesburry) is door een Chinese wetenschappers ontwikkelde genetisch gemodificeerde rijst. Deze is nog niet echt te koop voor ons en de vraag is of dit wel zal gebeuren. Mvg, Hanneke

Wim

december 29, 2018 @ 8:50 pm

leuk artikel, maar begrijp alleen niet dat als je wilde rijst vermengd met een andere rijstsoort, hoe je de kooktijd dan kunt verminderen ?
Lijk me logisch dat als de andere vermengde rijst gaar is en de wilde rijst nog niet, dat je het moet doorkoken tot de wilde rijst ook gaar is met gevolg dat de andere rijst te gaar is.

Hanneke de Jonge

december 31, 2018 @ 8:16 am

Dankjewel Wim. Ik vermoed dat de rijstmerken de wilde rijst voorkoken voordat ze gemengd worden met de andere soorten rijst, zodat ze tegelijkertijd gaar worden. Mvg, Hanneke

R.S.

januari 30, 2019 @ 1:44 pm

Ik ga een gebakken risotto maken en heb daarvoor Arborio rijst nodig. Nu is deze niet te vinden in de standaard supermarkten. Wel is er een risotto rijst te koop, maar als ingrediënt staat er alleen "risottorijst" op de verpakking. Nu is Arborio rijst een risotto rijst maar niet iedere risotto rijst is Arborio. Kan ik gewoon de risotto rijst gebruiken?

Hanneke de Jonge

januari 30, 2019 @ 5:01 pm

Hoi Remko, de AH heeft wel Arborio rijst in hun assortiment. Als je dit niet kunt vinden, zou ik gewoon risotto rijst gebruiken. Hoop dat je hier iets mee kunt. Met culinaire groeten, Hanneke

Florence van den Bos

februari 23, 2019 @ 5:08 am

Hallo,

De Arborio Rijst kan je vinden bij de Ah neem dan wel de jutte zak. Dat is de echte niet die van lassie is totaal niks.

Ik ben in Italie geboren

Risotto moet je niet bakken die moet je met bouillon koken Ik doe 25 Minuten en afblussen met wijn Mmmm heb er nu al trek in veel ik maak de risotto ook wel eens met Safraan dan word hij mooi geel en dan doe ik er Porcini bij. dat zijn een bepaald soort gedroogde paddestoelen ze ruiken zeer sterk Heeeerlijk!!!!!!!
Of ik maak Risotto ook wel eens met Garnalen ook lekker.

Je kunt de rijst ook bij een Italiaanse winkel halen Als die bij je in de buurt is, maar die Arborio zijn iets duurder dan de Ah Jutte zak.

Veel plezier met het maken Mmmm

Met vriendenlijke groet Florence van den Bos

Hanneke de Jonge

februari 24, 2019 @ 2:49 pm

Hallo Florence, ja die arborio in de jute zak is erg goed. Met culinaire groeten, Hanneke

tina

augustus 12, 2019 @ 8:55 am

Hartelijk dank voor de INFO RIJST , ik lust niets van rijst , maar als wij bij een chinees bestellen vraag ik altijd nasi Heerlijk vind ik deze . De vraag is altijd……….. hoe doen ze het toch ik bak er niks van . Er zijn verschillende websites maar vraag mij toch af waar vind ik de juiste .Groetjes Tina

Hanneke de Jonge

augustus 12, 2019 @ 9:01 am

Hi Tina, mijn man lust ook geen rijst maar mijn nasi vind hij wel lekker. Ik heb hier een receptje voor je: https://www.culinea.nl/recepten/pittige-tofu-met-vegetarische-nasi/. Groetjes, Hanneke

Jan Neggers

oktober 1, 2019 @ 2:10 am

Goeden dag , ik zoek een platte , lange rijst soort .
, de grootste soort die er bestaat . Wat raadt u mij aan ,
Jan

Hanneke de Jonge

oktober 1, 2019 @ 10:46 am

Hallo Jan, hangt ervan af wat je ermee wilt maken maar dan zou ik de zilvervlies of Basmati rijst nemen. Met culinaire groet, Hanneke

Carla

januari 12, 2020 @ 8:15 am

Ha Hanneke
Ik ben op zoek naar bamboe rijst . Waar kan ik dit kopen
(Dit is rijst dat op stervende bamboe scheuten groeit etc)
Vr Gr Carla

Hanneke de Jonge

januari 12, 2020 @ 8:36 am

Hoi Carla, ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en zou ik niet weten waar je dit kunt kopen. Misschien informeren bij een toko? Sorry dat ik je niet helpen kan, google gaf ook al geen uitkomst. Mvg, Hanneke

Noortje

april 27, 2020 @ 3:12 pm

Bedankt voor de uitleg!
Ik vraag me alleen af, wat is Mahmood rijst voor een soort?

Hanneke de Jonge

april 28, 2020 @ 7:13 am

Dankjewel Noortje, leuk om te horen. Volgens mij is Mahmood rijst een basmati rijst en is Mahmood de naam van het merk net zoals wij Lassi kennen. Hoop je hiermee voldoende geinformeerd te hebben. Groetjes, Hanneke

Ellis

december 13, 2020 @ 8:18 pm

hallo Hanneke,
bij pap-rijst zie ik een andere verklaring dan ik ken. ik weet niet beter- en het staat ook vaak op de verpakking- dat het gebroken rijst is, de gebroken korrels die uit de goede rijst gezeefd wordt en omdat de korrel open ligt zijn zetmeel makkelijker afgeeft waardoor de pap beter bindt. vroeger waren er niet zoveel soorten en werd de pap-rijst dus altijd uit gewone rijst gezeefd.
eigenlijk een restproduct, vandaar goedkoop. m'n leven lang heb ik graag div. soorten pap gegeten als toetje, zelf gemaakt is het voordelig en lekkerder dan kant en klaar
nooit begrepen dat toetjes van de fabriek weken lang goed blijven terwijl de mijne in korte tijd zuur zijn?

Hanneke de Jonge

december 14, 2020 @ 3:09 pm

Hallo Ellis, Dessertrijst kan worden gemaakt van gebroken rijst. Omdat het een gebroken korrel betreft, neemt deze snel veel vocht op. Voor dessertrijst wordt ook vaak een rondkorrelige kleefrijst gebruikt, die oorspronkelijk uit Italië komt. Deze korrels worden na het koken zacht en plakkerig omdat ze de eigenschap hebben veel vocht tijdens het koken op te nemen. Daarom is deze rijst geschikt voor het maken van pap of desserts. Deze rijst noemt men ook wel puddingrijst of paprijst.
Waarom jouw rijstpap snel zuur wordt weet ik niet. Koel je het wel goed af voordat het de koelkast ingaat? En in de kant en klare rijstepap zitten natuurlijk conserveringsmiddelen waardoor het langer goed blijft. Hoop dat ik hiermee jouw vragen beantwoord heb.

Jerry Dekker

december 19, 2020 @ 7:14 pm

welke rijst geeft de grootste korrel? Ik vraag dit in verband met een nasi schotel die ik wil gaan maken.

Hanneke de Jonge

december 21, 2020 @ 1:37 pm

Hi Jerry, het beste kan je hiervoor een langkorrelige rijst gebruiken zoals bijvoorbeeld de Basmatirijst.

Maartje

april 2, 2022 @ 6:49 am

Weet u welke rijst het best geschikt is om rijstmeel van te malen?

Hanneke de Jonge

april 2, 2022 @ 7:28 am

Beste Maartje, ik zou daar een langkorrelige witte rijst of volkoren rijst voor nemen.

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden