Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen?

Veel voedingsstoffen bevatten stofjes die kunnen bijdragen aan een goed concentratievermogen. Daarom is het zo belangrijk dat je een gevarieerd en goed gebalanceerd voedingspatroon hebt. En dat begint al in de morgen. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam de hele dag kan presteren. Ontbijt je bijvoorbeeld met een volkoren product, iets zoets, eieren en een kop thee, dan heb je al een goede start van de dag. Maar dit kan ook een lekkere kom havermout met vers fruit zijn. Moet je bijvoorbeeld leren voor je theorie-examen, een deadline halen of je focussen op een bepaalde taak? Dan lees je hier welke voeding kan jouw concentratie verhogen kan.

 

Brainfood

 

Als jij jouw concentratievermogen wilt verbeteren, dan zijn er heel veel voedingsmiddelen waar jouw hersenen blij van worden. Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het is bewezen dat jouw hersenen van bepaalde voeding echt beter gaan functioneren. . Beter concentreren voor bijvoorbeeld een auto theorie examen door gezond eten! Voeg dit toe aan jouw dagelijkse voeding en ervaar dat je geheugen beter gaat werken.

 

Vis

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Vette vis is de beste bron van gezonde vetten. Zo is bijvoorbeeld twee keer per week vette vis eten al goed voor ons concentratievermogen voor de hele week. Zalm, makreel, sardientjes en haring zijn bijvoorbeeld vette vissoorten. Deze vis bevat veel onverzadigde vetzuren oftewel Omega-3, welke bijdragen aan de instandhouding van onze hersenfunctie. Tevens bevordert het de aanmaak van nieuwe hersencellen en is het gunstig voor ons centrale zenuwstelsel, hart en bloedvaten.

 

Eiwitten

 

Te weinig eiwitten zorgen ervoor dat je moe wordt en je slap gaat voelen. Slechte concentratie is het symptoom van eiwit tekort. Eiwitten zitten in o.a. in vis en vlees. Kip is een goede leverancier van uitstekende eiwitten. Als je vlees eet, zet dan regelmatig kip op het menu. Ook mager vlees en vleeswaren zijn goede eiwitleveranciers. Eet gemiddeld 100 tot 150 gram per dag en dan krijg je voldoende van de benodigde stoffen naar binnen. Grill of bak het vlees en serveer dit met lekker veel groenten of een salade.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Behalve vlees leveren eieren natuurlijk ook lekker veel eiwitten. Een ei bevat verschillende stoffen die bijdragen aan een betere concentratie. Eieren bevatten lecithine en choline, wat belangrijke voedingsstoffen zijn voor onze hersenen. Daarnaast zijn eiwitten goed voor onze spieren.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Zuivel

 

Zuivelproducten zoals bijvoorbeeld kwark of yoghurt zijn goed voor onze gezondheid. Ze bevatten calcium, eiwitten en belangrijke voedingsstoffen. Vooral yoghurt wordt aanbevolen als je moeite hebt om je te concentreren of aandachtig te blijven.

 

Groenten

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Groene (blad) groenten zoals spinazie bevat veel foliumzuur, ijzer en vitamine B6 welke goed is voor het geheugen en concentratievermogen. Daarnaast draagt het bij aan de weerstand tegen stress en helpt het je evenwichtig te blijven in stresssituaties. Groene bladgroenten zijn ook goed voor de spieren. Probeer zoveel mogelijk van deze groenten te eten in een week.
Behalve spinazie koken, kan je er een heerlijke salade, soep of saus van maken. Of verwerk het in een smoothie.

 

Rode groenten zoals paprika of rode bieten zijn ook heel erg goed voor ons. In paprika zit bijvoorbeeld veel vitamine C en rode bieten bevatten nitraten die ervoor zorgen dat ons lichaam meer bloed en zuurstof naar onze hersenen pompt.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Avocado bevat veel enkelvoudig verzadigde vetten die onze concentratie en geheugen ondersteunen. Een avocado zit ook boordevol met Omega-3 vetzuren. Dit bevordert de bloedsomloop wat weer belangrijk is voor het functioneren van onze hersenen.
Ook is het rijk aan kalium en vitamine K, dit zorgt ervoor dat de bloeddruk naar beneden gaat.
Je kunt met avocado vele kanten op, doe wat plakjes op een boterham, in een salade, maak een lekkere guacamole of smoothie ervan.

 

Fruit

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Vitamine C is de weerstandsvitamine. Het zorgt er ook voor dat jij je opgewekt en helder voelt, waardoor jij je weer beter kunt concentreren. Niet alleen in citrusvruchten zit vitamine C, maar ook in fruit zoals bosbessen en blauwe bessen. Dit fruit bevat antioxidanten welke jouw concentratie en geheugen wel 5 uur lang een boost geven.
Elk soort fruit bevat weer andere voedingsstoffen. Varieer daarom zo veel mogelijk.
Zo bevat een granaatappel weer ontzettend veel antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat je stress levels dalen.
Bananen zijn lekker en ze bevatten eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen. Die geven jouw concentratie een boost. Er is zelfs gebleken uit een onderzoek dat studenten die voor
hun examen een banaan aten, beter presteerden dan de rest.
Eet een banaan tussendoor uit het vuistje of verwerk het in jouw ontbijt.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Volkoren producten

 

Volkorenbrood en crackers bevatten het ingrediënt tryptofaan. Dit helpt de hersenen om serotonine te produceren. Het zorgt ervoor dat je ontspant en je stressniveau daalt, waardoor jij je weer beter kunt concentreren.

 

Een bord volkoren geeft je genoeg kracht om je werk voort te zetten. Dit komt door de samengestelde koolhydraten die voor glucose zorgen in de hersenen.
Eet niet te vaak en te veel pasta en doe voorzichtig met vette sauzen of kaas erdoor.
Maak bijvoorbeeld deze heerlijke pasta met herfstknolletjes.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Volkoren granen bevatten veel vitamine E en dit is weer belangrijk om het geheugen te verbeteren. Volkoren granen bevatten ook veel voedingsvezels, die je een voldaan gevoel geven. Begin de dag bijvoorbeeld met overnight oats met blauwe bessen. Het bevat niet zoveel calorieën, houd je lekker lang verzadigd, geeft je een boost en helpt je gefocust te blijven.

 

Noten en zaden

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Noten bevatten eiwitten, voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamine B, E en magnesium, allemaal belangrijk voor je hersenfunctie. Ze bevatten antioxidanten welke stress tegengaan. Een handje noten per dag helpt om je mentale gezondheid te verbeteren.
Ook zaden doen goede dingen voor ons brein. Pompoenpitten, chiazaadjes en lijnzaad staan bekend om hun voordelen voor onze hersenen. Ze zijn voedingsrijk en zitten vol Omega-3, vezels en magnesium, die helpen bij het focussen.

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen

Pure chocola

 

Goed nieuws voor de chocoholics. Pure chocola of cacao komt de bloedtoevoer naar de hersenen ten goede. Iedere dag een klein stukje pure chocola helpt tegen geheugenverlies. Het stimuleert ook de neurotransmitters in je hersenen, dit zijn de gelukstofjes. Je wordt er dus ook gelukkig van.
Het gaat dus wel op pure chocolade (van minimaal 70%) of liever nog de rauwe cacao.
Neem een klein blokje chocolade vlak voor een belangrijke vergadering of tijdens de middagdip op je werk.

 

Drinken

 

Voldoende (water) drinken is belangrijk voor het optimaal functioneren van ons lichaam en het helpt ook bij het concentreren. Probeer 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Drink bijvoorbeeld water met een schijfje citroen erin.
Groene thee bevat een aminozuur dat de alfa hersengolven stimuleert. Perfect om ’s middags te drinken.
Pepermuntthee bevat geen cafeïne, maar het stimuleert toch je hersenen. En het pept je op als je moe bent.
Groene thee bevat meer cafeïne en het theanine dan witte of zwarte thee. Cafeïne helpt bij alertheid, maar de theanine zorgt ervoor dat de cafeïne beetje bij beetje vrijkomt. Dit helpt tegen de middag-dip.
Koffie geeft je een oppepper. Ze zeggen dat 3 kopjes koffie per dag helpt aan een beter korte- en langetermijngeheugen. Daarnaast verdrijft het vermoeidheid omdat het stofje cafeïne een energieboost geeft. Te veel koffie drinken heeft weer nadelige effecten, zoals rusteloosheid, slaapproblemen en/of hoofdpijn.

 

Wat kan je verder nog doen

 

Voldoende slaap is essentieel voor ons lichaam en denkvermogen. Een uurtje eerder naar bed doet al wonderen voor je concentratie.
Ook voldoende beweging is heel belangrijk. De hele dag achter de computer op je bureaustoel zitten is niet goed voor je focus. Probeer de dag te breken door tijdens de lunch een frisse wandeling te maken.
Planning helpt je om gerichter te werken. Een overzichtelijk to do lijst helpt je echt de dag goed door te komen.
Elimineer ongezonde en bewerkte voeding, zoals wit brood, pakjes, zakjes, koekjes, snoep, chips, frisdranken en te veel alcoholische dranken.

 

Welke voeding kan jouw concentratie verhogen?

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat het je lukt om het een en ander toe te passen c.q. aan te passen. Een gezonde leefstijl en voeding doet veel goeds voor je hersenen!


Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden