Welke wijnen drink je bij wild?

Welke wijnen drink je bij wild?

Het is herfst, de bladeren verkleuren, vallen van de bomen en het jachtseizoen is volop aan de gang. Maak een lekkere boswandeling en geniet van de speciale geuren van het bos in dit jaargetijde. Culinair is de herfst toch wel een feestje. Heerlijke groenten die in het seizoen zijn, wat denk je van allerlei paddenstoelen en natuurlijk het wild wat volop verkrijgbaar is. Wild is toch wel het meest biologische vlees is wat je tegenwoordig nog kunt krijgen.

 

Hierbij een overzicht van welk wild wanneer verkrijgbaar is:

 

SoortVerkrijgbaar van:Verkrijgbaar tot:
Reegeit15 januari15 maart
Reebok15 mei15 september
Damhert1 augustus15 februari
Wilde eend1 september31 december
Bosduif15 september15 januari
Patrijs15 september15 november
Wild zwijn1 oktober31 december
Haas15 oktober31 december
Fazant15 oktober31 januari
Wild konijnhele jaar door
Wilde ganshele jaar door
Parelhoenhele jaar door

 

Welke wijnen drink je bij wild? Een lekker glas wijn maakt dat het wild nog beter smaakt. Als ze goed op elkaar afgestemd zijn, smaken ze beide nog beter. Nu bestaan er perfecte combinaties van wijn bij wild, maar drink vooral wat je zelf erg lekker vind. Laat jouw wijnhandelaar of slijter je adviseren. Het hangt natuurlijk ook af van de bereiding van het wild en welke saus en garnituur je erbij serveert. Als je wijn in de saus verwerkt, gebruik dan dezelfde wijn die je erbij gaat drinken.

Bij groot wild kies je meestal voor rode wijnen die rijk aan smaak zijn, maar bij kleiner wild kan een stevige witte wijn soms ook een heerlijke en verrassende combinatie zijn.

Bezoek eens een wijnproeverij, deze worden vooral in het najaar georganiseerd. Ga lekker proeven en laat je inspireren.

Maar welke wijn smaakt nu het beste bij welk stukje wild? Hierbij een paar suggesties:

 

Ree

Bij ree past een mooie volle rode wijn. Keuze te over: rijpe rode Bourgognes of een goede Bordeaux. Dit kan zowel een Saint-Emilion of Pomerol zijn, als bijvoorbeeld een Margaux of Pauillac. Denk verder aan een Spätburgunder uit Zuid-Duitsland, in plaats van een Bourgogne.

 

Edelhert

Het vlees van de edelhert is iets sterker dan dat van ree. Daarom gaan we voor wijnen die vrij hoog op smaak zijn. Heel veel mogelijkheden. Maak een keuze uit een van de topwijnen van de wereld. Pinot Noir uit de nieuwe wereld, Syrah uit de Rhône, Grand Crus uit de Bordeaux, of Shiraz uit Chili of Australië. Rijpe rode Bourgognes of een goede Bordeaux. Dit kan zowel een Saint-Emilion of Pomerol zijn, als bijvoorbeeld een Margaux of Pauillac.

 

Wilde eend

Eendenborstfilet gaat goed samen met rode wijnen uit de Bourgogne of Pinot Noirs uit de nieuwe wereld. Of verras eens met een stevige – droge – rosé uit bijvoorbeeld de Rhône.

Ga je voor gebraden wilde eend met een saus waarin rood fruit voorkomt? Kies voor een Zuid-Amerikaanse Merlot of een Carmenere uit Chili. Houd je van een stevig glas, dan is Madiran niet te versmaden.

Eendenborst met sinaasappel(saus) heeft een andere wijn nodig. Kies dan een rode Loire wijn, Rhône of een lichte Bourgogne. Drink je liever een witte wijn probeer dan een Gewürztraminer.

 

Houtduif

De houtduif kan ferme elegante wijnen verdragen. Ga voor een mooie Bordeaux of Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon. Ook een Vino Nobile di Montepulciano kan een feestje zijn.

 

Patrijs

Bij patrijs past een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een witte Bourgogne.

Wat lichtere rode wijnen zoals uit de Bourgogne.

Maakt u wilde grijze patrijsjes, kies dan voor mooie Pomerol of een Ribera del Duero Reserva.

 

Wild zwijn

Nu komen de stevige wijnen tevoorschijn, zoals Toro uit Spanje, rood uit de Rhône, Barolo of een Dão uit Portugal.

Bereid je het zwijntje verfijnd dan kan ook een stevige houtgerijpte Chardonnay uitkomst bieden.

 

Haas

Bereid je een mooie roze gebraden hazenrugfilet dan passen daar vele mooie rode wijnen bij. Denk aan Bourgognes, Bordeaux, Brunello’s of elegante Merlot uit Chili.

 

Fazant

Gesmoorde fazant met zuurkool vraagt om een witte wijn uit de Elzas.

Bij gebraden fazant passen rode wijnen zoals Crozes-Hermitage, Shiraz uit de nieuwe wereld of goede Cabernet-Merlot blends, klassiek of nieuwe wereld.

 

Wild konijn

Bij wild konijn kan je zowel witte als lichte rode wijn serveren. Bijvoorbeeld als rode wijn een Pinot Noir uit Frankrijk of Duitsland.

 

Wilde gans

Wilde gans gaat goed samen met weelderige witte wijn uit bijvoorbeeld de Elzas, denk aan Pinot Gris of zelfs een Riesling. Voor rood is de keuze werelds: van Beaujolais tot Bordeaux, van Zuid-Afrikaans tot Californisch rood.

 

Parelhoen

Parelhoen kan wel een stevige witte wijn hebben zoals een Chardonnay uit Californië of Australië, een Viognier uit Zuid-Frankrijk of een volle Franse rosé.

 

Wildpaté

Dit is meestal een voorgerecht dus wat betreft moet de wijn niet te hoog op smaak zitten. Een soepele rode zoals een Beaujolais, maar liever beginnen we met een wat vollere witte wijn met een klein beetje hout. Denk aan een Viognier of een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

 

Wildragout, stoverij van wild, wildpeper en wijn: hierbij drinken we een stoere rode wijn zoals een Cru uit de Rhône, een mooie Shiraz uit de Nieuwe Wereld en als er veel paddenstoelen in verwerkt worden een Barolo uit Italië.

 

Met dank aan Astrid Stoops van http://www.kijkopwijn.nl/


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden