In de zomer wanneer de tomaatjes volop verkrijgbaar zijn op de markt, kan je uitstekend gebruiken om ze te drogen in de oven. Als je ze op een lage temperatuur roostert in de oven, drogen ze een beetje uit en krijgen ze een intense tomatensmaak. Maak zoveel mogelijk van deze zongedroogde tomaatjes uit de oven want als je ze eenmaal hebt geproefd hoe lekker en vol die van smaak zijn, wil je niets anders meer.

 

Zongedroogde tomaten

 

Zongedroogde tomaten zijn natuurlijk heerlijk en met deze warme zomer hadden we waarschijnlijk de tomaten buiten kunnen laten drogen in de zon. Maar ja, in Italië liggen ze een paar dagen te drogen in de zon. Het moet kurkdroge dagen zijn om het vocht in de tomaten goed te laten verdampen. Door de droogte en de zon verschrompelen de tomaten en krijgen ze een geconcentreerde intense tomatensmaak.

 

Daarom drogen wij ze maar in de oven. Met een klein beetje werk en wat geduld maak je zelf de lekkerste zongedroogde tomaatjes uit de oven. Je snijdt ze doormidden en besmeert ze met een knoflookolie, daarna gaat er wat kruiden op en gaan ze in de oven op een lage temperatuur.

 

Het voordeel van dit zelf maken is dat jij de smaak bepaalt. Ben je gek op knoflook, dan doe je er wat extra knoflook op, houd je van tijm, rozemarijn of oregano, dan kan je deze kruiden gebruiken. Een beetje gerookte paprikapoeder geeft de tomaatjes een extra kick en rokerige smaak.

 

Tomaten

 

Je kunt in principe elk soort tomaat gebruiken om deze zongedroogde tomaatjes te maken. Gebruik wel lekkere rijpe en mooie rode tomaten, die geven het beste resultaat. Ik heb nu kleine tomaatjes genomen, die zijn iets sneller klaar dan de grote. En hoe meer smaak de tomaten hebben, hoe lekkerder ze worden natuurlijk.
Koop een grote zak tomaatjes als ze in de aanbieding zijn bij jouw groenteboer en maak deze heerlijke smaakbommetjes.

 

Deze tomaatjes zijn heerlijk om zo te eten, op een sandwich of door een salade.
Ik heb ze ook gebruik in deze Spinaziestamppot met zongedroogde tomaten en pesto en Pittige fetadip met zongedroogde tomaten.

Zongedroogde tomaatjes uit de oven

 

Recept Zongedroogde tomaatjes uit de oven: