Deze vegetarische spinaziestamppot met zongedroogde tomaten en pesto zit boordevol met groenten. Het is een stamppot zonder aardappelen gemaakt. Deze heb ik vervangen door knolselderij. Van knolselderij kan je een hele smakelijke puree maken en deze in dit stamppotje verwerken. Erg lekker als je op de koolhydraten wilt letten.

 

Stamppot

 

Nederland is een echt stampotten land. Waar er vroeger alleen maar de klassieke stamppotten gemaakt werden zoals zuurkool, boerenkool, andijvie stamppot of hutspot, maken we tegenwoordig van allerlei soorten groenten een stamppot. En dat hoeft niet perse met aardappelen dus. Van groenten zoals knolselderij, pastinaak, koolraap, wortelen, aardperen, bloemkool kan je een heerlijke puree maken en deze verwerken in een stamppotje. Ik zou zeggen probeer het eens!

 

Het is winter en echt de tijd om stamppotten te eten. Stevige Hollandse kost met aardig wat calorieën. Wil je stamppotten iets lichter maken en geen aardappelen gebruiken, dan heb ik een paar mooie alternatieven voor je in de vorm van stamppotten zonder aardappels.
Je kunt sowieso de stamppotten maken met meer groenten en minder aardappelen of je vervangt de aardappelen door andere groenten. Hierdoor bevat jouw stamppot dan minder koolhydraten.

 

Niet dat ik zeg dat aardappelen niet goed voor je zijn, het tegendeel is waar. Aardappelen zijn rijk aan vele goede voedingsstoffen, zoals antioxidanten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. En ja ook koolhydraten en calorieën, maar als je aardappelen met mate eet zijn ze een uitstekende aanvulling van jouw voeding.

 

En in mijn blog: Stamppotten zonder aardappels vind je nog meer stamppotten zonder aardappelen.
Wil jij de stamppotten toch met aardappelen maken, dan kan dat altijd. Ik zal je niet tegenhouden, bied jou alleen wat alternatieven.

 

Maar op de site kan je natuurlijk ook de ouderwetse stamppotten vinden zoals Boerenkool, Groene kool en Zuurkool. Maar ook hele speciale stamppotjes, zoek ze maar eens op.

 

Tips:

 

Natuurlijk maak je de pesto zelf. Het recept voor deze pesto* vind je hier.
Je kunt de gekookte knolselderij ook tot puree malen in een keukenmachine. Dan krijg je een heerlijke luchtige puree.

 

 

Recept Spinaziestamppot met zongedroogde tomaten en pesto: