Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de kant-en-klare pesto uit de supermarkt niet te eten. En hoe makkelijk is het om zelf lekkere verse basilicum pesto te maken. Vooral als je een keukenmachine hebt, je doet alles in het apparaat en in no-time heb je heerlijke verse pesto. Daar kan geen potje tegenop.

 

Pesto

 

Basilicum pesto oftewel pesto alla Genovese is een Italiaanse groene kruidensaus. Omdat de saus oorspronkelijk uit de stad Genova komt, heet het alla Genovese. Het wordt gemaakt van basilicum, knoflook, Parmezaanse of pecorino kaas, pijnboompitten en olijfolie. Het is een van de bekendste en oudste smaakmakers uit Italië en niet meer weg te denken uit deze keuken. Het woord pesto komt van ‘pestare’ wat stampen betekent. De pesto wordt origineel namelijk met een vijzel gemaakt, waarin de ingrediënten door elkaar gestampt worden. Dit geeft wel de lekkerste smaak, maar met een keukenmachine of staafmixer heb je supersnel een pesto gemaakt.

 

Basilicum

 

Koop een grote bos verse basilicum bij jouw groenteboer of in een Turkse winkel. Dit is veel voordeliger dan die kleine bakjes uit de supermarkt. De blaadjes moeten mooi heldergroen zijn zonder zwarte plekken erop. Bewaar de basilicum ook niet te lang in de koelkast, maar maak de pesto gelijk als je de basilicum gekocht hebt.

 

Olijfolie

 

Gebruik een milde olijfolie voor de pesto. Je kunt ook half olijfolie en half een andere olie zoals koolzaadolie of zonnebloemolie gebruiken. Maar ja die laatste twee zijn momenteel bijna net zo duur als olijfolie, dus ik zou voor de olijfolie gaan.

 

Waar gebruik je pesto bij

 

Pesto is heerlijk door een pasta (pasta pesto). Dit kan al heel simpel een gekookte spaghetti zijn met daar doorheen de pesto gemengd. Pesto is ook heerlijk bij de Italiaanse minestronesoep.
Of bij tomaten met mozzarella, een simpele maar oh zo lekkere salade.
Verder kan je het als saus gebruiken bij vlees, vis, kip, groenten, pizza, hamburger of een salade.

 

Andere pesto recepten

 

Behalve van basilicum, kan je van heel veel andere verse kruiden een pesto maken. Dit is natuurlijk niet origineel en/of Italiaans, maar wel lekker.
Maak bijvoorbeeld eens deze waterkers pesto, dillepesto, daslookpesto, kervelpesto, korianderpesto, of boerenkoolpesto, hazelnootpesto en pesto van raapstelen.

 

Tip:

 

Bewaar de zelfgemaakte pesto met een laagje olie erop in een gesteriliseerde weckpot in de koelkast. Zo blijft het zeker een week goed.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Basilicum pesto: