Vadouvan is een minder bekend kruidenmix, bestaande uit uienpoeder, knoflook, kardemom, kurkuma, mosterd-, komijn-, fenegriek-, venkelzaad, kaneel, kruidnagel, chillies, dragon en laurier. Het is de Franse tegenhanger van de Indiase kerriekruiden. Lekker bij vis- of kipgerechten. De smaak is rokerig, iets pittig en wat zoetig. Mocht je deze kruidenmix niet in huis hebben of niet kunnen vinden, gebruik dan kerriepoeder. Deze kruidenmix geeft de Hollandse Stamppot groene kool met pittige balletjes een verrassende smaak. Dit moet je echt eens proberen.

 

Groene kool of Savooie kool

 

Deze groene kool heeft een donker groen blad aan de buitenkant en binnen worden de bladeren steeds lichter. Het blad is niet glad maar ‘gebobbeld’. Groene kool heeft van zichzelf niet zoveel smaak, daarom is het lekker om de kool op deze manier op smaak te brengen.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, deze gebruik je niet. Haal de bladeren eraf, snijd de nerf eruit en snijd het blad dan in dunne repen. De kern van de kool kan je snijden zonder de nerf te verwijderen.
Gebruik de kool niet rauw. Stoof de kool of gebruik de koolbladeren om te vullen.
Probeer deze Groene kool koekjes met kruiden eens gemaakt van deze kool.
In mijn blog Koolsoorten lees je alles over nog meer koolsoorten.

 

Stamppot

 

Stamppot is een oer-Hollands éénpansgerecht, meestal gemaakt van aardappelen met groenten, welke na het koken door elkaar gestampt worden. De bekendste stamppotten zijn stamppot Boerenkool, Andijvie, Zuurkool, Hutspot, Hete bliksem en Blote billetjes in het gras. Meestal werden de stamppotten met een rookworst geserveerd.
Maar tegenwoordig stampen we weer wat af als het kouder wordt. Stamppotten zijn hot en we mixen van alles door elkaar. De basis blijft vaak wel de aardappel, dit kan ook een zoete aardappel zijn. Maar in plaats van aardappelen kan je dit ook vervangen door knolselderij, bloemkool, pastinaak of aardpeer. En je kunt bijna alle groenten gebruiken om een stamppotje te maken.
Heb jij een te gek en/of apart stamppot recept, laat het mij weten.

 

Tips:

 

Het recept voor de pittige gehaktballetjes vind je hier.
Als je geen Vadouvan kruiden in huis hebt en je wilt het niet aanschaffen, gebruik dan kerriepoeder hiervoor in de plaats.

 

 

Recept Stamppot groene kool met pittige balletjes