Stamppotten zonder aardappels

Stamppotten zonder aardappels

Het is winter en echt de tijd om stamppotten te eten. Stevige Hollandse kost met aardig wat calorieën. Wil je stamppotten iets lichter maken en geen aardappelen gebruiken, dan heb ik een paar mooie alternatieven voor je in de vorm van stamppotten zonder aardappels.
Je kunt sowieso de stamppotten maken met meer groenten en minder aardappelen of je vervangt de aardappelen door andere groenten. Hierdoor bevat jouw stamppot dan minder koolhydraten.

 

Meestal wordt er in een stamppot een kilo aardappelen gebruikt voor vier personen en daarbij ongeveer 500 gram groenten. Je kunt dit ook omdraaien in 500 gram aardappelen en een kilo groenten. Dit kunnen verschillende groenten bij elkaar zijn, het hoeft dus niet een soort groente te zijn. Daar kom je al heel ver mee met het minderen van koolhydraten.
Of vervang een deel van de aardappelen in groenten zoals aardpeer, wortel, knolselderij, pastinaak, bloemkool, pompoen, zoete aardappelen of zelfs witte bonen. Dit zijn groenten die zich goed laten pureren.

 

Niet dat ik zeg dat aardappelen niet goed voor je zijn, het tegendeel is waar. Aardappelen zijn rijk aan vele goede voedingsstoffen, zoals antioxidanten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. En ja ook koolhydraten en calorieën, maar als je aardappelen met mate eet zijn ze een uitstekende aanvulling van jouw voeding.

 

Stamppotten zonder aardappels

 

Omdat we ’s winters toch behoefte hebben aan stevige kost zoals stamppotten, heb ik een paar heerlijke recepten voor jullie van stamppotten zonder aardappels:

 

Zoete aardappels zijn een goede vervangen van de aardappel. Het is eigenlijk geen aardappel maar een bataat en dit is eigenlijk een groente. Zoete aardappelen zijn voedzaam, zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten wel veel koolhydraten, maar dit zijn complexe koolhydraten. Deze worden langzaam in onze spijsvertering verwerkt, waardoor onze bloedsuikerspiegel constant blijft.

Ik heb vier heerlijke stamppotjes met zoete aardappel voor jullie:

 

Stamppotten zonder aardappels

Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen

 

Stamppotten zonder aardappels
Stamppot boerenkool met zoete aardappelen

 

Stamppotten zonder aardappels
Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto

 

Stamppotten zonder aardappels
Pittige hutspot van paarse wortel en zoete aardappel

 

Knolselderij is de knol van een selderijplant. Deze knol groeit deels onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden zoals de bladselderij en bleekselderij. De knol heeft een bruin/gele schil. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt, kan je de bladeren ook eten. Knolselderij is heel gezond, het bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het uiterlijk doet vermoeden. Knolselderij kennen we eigenlijk vooral van de erwtensoep, maar je kunt zoveel meer met deze knol.

Stamppotten zonder aardappels

Stamppot van geroosterde broccoli en tomaatjes

 

Stamppotten zonder aardappels

Spinaziestamppot met zongedroogde tomaten en pesto

 

Stamppotten zonder aardappels

Pompoenstamppot met knolselderij

 

Pastinaak ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is een hele oude peenachtige groente die nu weer in ons land verbouwd wordt.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar deze daarom hoogstens 3 dagen en het liefst in een papieren zak in de groentela van de koelkast.
De witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

Stamppotten zonder aardappels

Spruitjesstamppot met pastinaakpuree 

 

Stamppotten zonder aardappels

Pastinaak gekleurde wortel stamppot

 

En natuurlijk staan er ook nog heel veel stamppotten met aardappels op de site. Zoek ze maar eens op.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden