Ik had veel te veel pastinaakpuree gemaakt en wilde dit eerst invriezen. Altijd fijn om zoiets in de vrieskast op voorraad te hebben. Maar ik had mij ook een zak met spruitjes laten aansmeren bij de groenteboer (nee hoor, zonder dwang gekocht omdat het in de aanbieding was). Als ik deze twee nou eens combineer in een spruitjesstamppot met pastinaakpuree? Nou dat was een superlekker idee, het zoete van de pastinaak ging heel goed samen met het ‘bittertje’ van de spruitjes. En daarin heb ik nog een geheim ingrediënt toegevoegd, wat dat is lees je hieronder.

 

Spruitjes

 

Voor iedereen die niet van spruitjes houdt; probeer eens dit recept. Je zult verbaasd zijn over de smaken. Op zich is het een complete maaltijd, je kunt er altijd nog een stukje vlees of een worst bij serveren.

 

Spruitjes, je houdt ervan of juist helemaal niet. De meeste kinderen vinden ze niet lekker en dat geldt ook voor veel volwassenen. Spruitjes worden tegenwoordig zodanig gekweekt, dat ze minder uitgesproken (bitter) zijn dan vroeger. Lustte je ze als kind niet en heb je ze daarna nooit meer gegeten, geef deze groene rakkertjes nu toch nog een kans.

 

Spruitjes zijn in principe mini kooltjes die uit heel veel blaadjes bestaan. Ze groeien aan een stam en zijn vanaf augustus tot en met maart van ons land. Maar meestal worden ze alleen in de winter gegeten.
Deze mini kooltjes zijn supergezond, ze zitten namelijk vol vitamines. Vooral vitamine C en B, foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels.

 

Ik heb kleine spruitjes gebruikt in deze stamppot, gebruik jij grote spruiten snijdt ze dan doormidden.
Ik vind spruitjes het lekkerst geroosterd of gebakken.

 

Pastinaakpuree met rozemarijn**

 

Het recept voor de pastinaakpuree vind je hier.
Pastinaak is een hele oude en vergeten peen groente, maar is nu alweer jaren populair.
De pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar ze daarom maximaal drie dagen in de groentelade van de koelkast en het liefst in een papieren zak.

 

Vanaf oktober tot en met de winter is de pastinaak overal goed verkrijgbaar.
Deze witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak van de pastinaak zit tussen de knolselderij en wortel in.
Bereid de pastinaak zoals een wortel, de kooktijd is wel iets korter. Lekker in een stamppot, door aardappelpuree of in een soep.

 

Nduja*

 

Nduja is een Italiaanse pittige smeerbare worst die een gerecht heel veel smaak en kick geeft. Pas wel op, want het is erg pittig. Begin daarom eerst met een theelepeltje van dit goedje en proef dan hoe de smaak is. Je kunt altijd meer toevoegen, maar eruit halen lukt niet meer. Nduja geeft zoveel smaak aan deze stamppot, dat je eigenlijk geen peper en zout meer nodig hebt. Je kunt nduja bestellen online bij een Italiaanse speciaalzaak.

Mocht je geen nduja kunnen vinden, gebruik dan blokjes salami. Of wil je er een vegetarische/vegan stamppot van maken, vervang het dan door de pittige saus Sriracha of sambal.

 

 

Recept Spruitjesstamppot met pastinaakpuree: